Sunday, September 30, 2012

Getting younger

Försommaren och hösten är de två mest födelsedagstäta perioderna i min familj och det blir kalas var och varannan helg. Igår firade vi min näst äldsta systerdotter som blev 11 och min äldsta syster som blev 26... Ja det vill säga, det hade hon blivit om jag hade fyllt 15 i år och det är det tydligen inte omöjligt att tro att jag gör. I alla fall inte enligt den guide som tog emot mig och min skolklass när vi gick på utställning förra veckan. När jag tränger mig fram längst fram möts jag av ett "Har ni någon lärare med er"? Den slår alla gånger jag fått visa leg på systemet. Trefalt. Men som någon sa, gränsen mellan komplimang och förolämpning är stundtals hårfin.

Saturday, September 22, 2012

Klimatfrågan - eller en av dem


Jag läser Skymningssång i Kalahari och Lasse Berg berättar om hur evolutionen har ordnat det så att människor som lever i torra klimat fått större näsor för att kunna andas bättre. Är det väldigt torrt i Sverige tro? Nåja, jag gillar luggen.

Friday, September 21, 2012

En hel helg

Efter tio månader som mammaledig glömmer man lätt hur mycket man uppskattar ledigheten när man arbetar. Inte för att jag inte älskar mitt jobb, jag njuter varje dag, men den här helgen känns som en skänk från ovan. Äntligen ska jag få tillbringa två hela dagar med de där två som jag gillar så mycket.

Nu, en tyst lägenhet, två snusande familjemedlemmar, levande ljus, ett glas rött, två överblivna rawfoodbollar och lite bloggande. Helg.

Pizza och primitivo


Att göra egen pizza är alltid succé tycker jag. Om man inte har en bättre hälft som lever i bigami med sin surdeg så går det bra att använda vilken pizzadeg man vill och sen bara kasta på diverse läckerheter. Hemligheten bakom en riktigt god hemmapizza tycker jag är att skippa tomatsåsen och köra en pizza bianca. Med exempelvis massor av svamp, typ karljohan, portabello eller vanliga champinjoner, aubergine (skär upp och salta och låt stå en timme för att dra ur beskan först), mängder av god ost, typ mozzarella eller ännu hellre någon mer smakrik, kanske någon god rökt ost, olja, salt, och färsk basilika och ruccola att strö på. Serveras med ett glas rött förstås.

Wednesday, September 19, 2012

Rawfoodbollar

Saras underbara rawfoodbollar har smaskats här hemma vid mer än ett tillfälle den senaste tiden. Alltså om ni inte har provat måste ni göra det. Ta 4 dl valfria nötter och mal de i en matberedare eller kvarn. Jag tog senast cashew, mandel, pecannötter, pumpakärnor och lite paranötter. Tillsätt cirka 10 hackade dadlar, några matskedar kakao, några matskedar starkt kallt kaffe och ett par matskedar kokosfett. Knåda och rulla i kokos. Underbart gott och dessutom mättande!

Tuesday, September 18, 2012

Har jag berättat om den här?


Det var ett tag sedan hon exponerades här på bloggen, den lilla. Den lilla som fyller 1 år om mindre än en månad, som knatar omkring på små ostadiga ben och snackar för sig själv så att ingen begriper. Den lilla som älskar att sitta i knät och lyssna på böcker och som gärna kryper upp till främlingar på öppna förskolan, bara de läser för henne. Den lilla som dansar loss till rockklassiker på vardagsrumsgolvet och kan borsta tänderna alldeles själv. Som älskar att lägga små saker i stora, såsom vykort i subwoofern eller pusselbitar i halsdukskorgen. Den lilla som jag saknar varje dag på jobbet och som blir mer och mer självständig för varje dag. Hon är allt bra fin hon.

Monday, September 17, 2012

Plasten igen - håll koll på förpackningsnummer


Har ni tänkt på de de där små siffrorna som finns på de flesta plastförpackningar som vi, och kanske framförallt våra barn, omger oss med? De flesta plastförpackningar, leksaker och plastföremål är märkta med en triangel och ett nummer från 1 till 7. För ett tag sedan läste jag vad siffrorna betydde och gjorde efter det en ordentlig utrensning hemma. Här kan du läsa mer om varför du ska undvika plast med nummer 3, 6 och 7.

Så här står det i den av Naturskyddsföreningen framtagna Kemikalier i barns vardag:

Undvik att värma välling och barnmat i plastförpackningar och plastflaskor eftersom kemiska ämnen, till exempel bisfenol A, kan läcka från plasten. Undvik också repiga nappflaskor och plastförpackningar eftersom repor ökar risken. Förvara gärna mat i glaskärl istället. Bisfenol A är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor i hela EU men har  tidigare varit vanligt förekommande. Plastflaskor och matbehållare som är märkta med siffran 7 eller bokstäverna PC består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A.

På naturskyddsföreningen kan du läsa hela broschyren som tar upp allt om leksaker, badkritor, lim, pennor, födelsedagskort och så vidare. Här avråder man också helt att låta små barn som stoppar saker i munnen att leka med plastsaker. Jag tänker på vår bebis som gillar att låtsasdricka ur flaskor och plastglas till exempel och blir illamående. 

Skadlig plast finns överallt, tillsammans med flamskyddsmedel, besprutningsmedel och annat skit som förgiftar den plats vi lever på. Fler tips om hur du kan göra din vardag mindre gifttät finns här!

Thursday, September 13, 2012

Vegetarisk moussaka



Jag har varit så dålig på att fotografera maten på senaste tiden så därför har det inte blivit så många recept men eftersom jag lovade er en veckomatsedel känner jag att jag får lägga ut recepten nu och strunta i att det inte finns bild. Våga prova detta i alla fall. Mina gäster ikväll var väldigt nöjda!

Köp
2 stycken aubergine
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
300 g bakpotatis

Tomatsås
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk sambal olek eller 1 hackad piri piri eller röd chili
400 g krossade tomater, en burk
1 dl vatten
1,5 dl torra röda linser
1 tsk salt
1 kruka hackad oregano eller basilika

Béchamelsås
2 msk olivolja eller smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smulad fetaost
lite riven muskotnöt

Gör så här
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.

Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och piri-piri 3–5 minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten, linser och salt. Låt koka cirka 10 minuter. Vänd ner oreganon.

Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp, koka 5 minuter, och tillsätt fetaost och muskot.

Skiva potatisen så tunt det går, använd eventuellt en matberedare. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter.
Grädda i ugnen cirka 40 minuter.

Wednesday, September 12, 2012

Lyxigare lunch


Jag fick en förfrågan om de där matlådorna i porslin som jag skrev om för ett tag sedan. Jag har med min till jobbet varje dag och det känns så mycket fräschare att ta fram lunchen i denna fina och giftfria matlådan från Alessi än någon gammal orangefärgad glassbytta. Inhandlad på Malmö Modern så klart!

Tuesday, September 11, 2012

Bebisgröt

Sedan bebisen i mitt liv var fem månader gammal har vi lagat gröt till henne nästintill varje morgon. På BVC tjatade de hål i huvudet på oss om industrigröten men hör och häpna, vi trotsade denna auktoritet och tog gröten i egna händer. Nu ska jag dela med mig av denna lilla vetenskap det innebär att välja att laga gröt från grunden. Vi pimpar den klassiska havregrynsgröten med följande:

5-8 järndroppar - industrigröten är järnberikad då små barn har svårare att ta till sig järn från maten. Är man dessutom vegetarian bör man vara extra noga med järnet.  Även jag och maken käkar således droppar. För vuxna fungerar förstås blutsaft också men dropparna är smidigare och billigare och går att köpa på nätet eller på danska apoteket. I Danmark äter nämligen alla barn järndroppar.

En skvätt nyponskalsmjöl för att låta C-vitaminet hjälpa järnet på traven och för att det är bra med C-vitamin.

1/2 kapsel omega-3 algolja - för att få i sig de viktiga fettsyrorna man missar om man väljer bort fisk.

1-2 torkade aprikoser för järnets och smakens skull

En stor stor klick osaltat smör förstås

D-dropparna slänger vi också med i gröten, så är det gjort.

För omväxlings skull varierar vi sedan med lite krossade linfrön, torkade fikon, kanel eller osockrat äpplemos. Carla fullkomligt älskar sin gröt och vräker i sig en vuxenportion varje morgon. Tipset.

Märk väl att det enda man egentligen behöver tillsätta är lite extra järn, då övriga ingredienser mest syftar till att göra den extra bra och fullvärdig en veggiebebis.

Monday, September 10, 2012

En förskoleskräckis

Det är många i min bloggvärld som har skrivit om inskolning och tårar den här hösten. Än är det flera månader tills dess att Skryllet ska börja förskola men i helgen fick jag en riktigt kalldusch och en påminnelse om hur jäkla jobbigt det här med förskola kan bli.

När Carla var en månad gammal skickade jag in ansökan till både kommunal förskola och ett föräldrakooperativ. Det senare har jag varit i kontakt med flera gånger men från kommunen har jag inte hört något. När jag så gick in och läste det finstilta i ansökan såg jag att man borde ha fått en bekräftelse på ansökan och det hade vi inte fått.

Panik. Minst sagt. Nu skulle vi hamna sist i kön och varken jag eller maken hade nog tänkt på hur illa det kunde kännas förrän vi hamnade i situationen. Idag ringde mannen till Malmö Stad och fick det lugnande beskedet att vår ansökan har kommit in men att de fortfarande inte hade hunnit till den. Gott så.

Nu dök dock nästa problem upp. Samtliga av de förskolor vi önskat ligger i fel stadsdel eftersom vi inte hittade en enda i vår egen stadsdel som vi ville sätta pyret på. Vi fick nu reda på att det är i princip omöjligt att få plats i fel stadsdel, vilket vi hade på känn redan. Så nu börjar det om i alla fall. Besök på förskolor och förhoppningsvis sen en tur i lottdragningen.

Känns som att det här med önskemål om ekologisk mat, utomhusprofil, genustänk och kultur är sådant man pratar om men som i verkligheten inte alls handlar om val utan ren och skär slump. Nåja, vi får väl se hur det fortlöper

*googlar en förskola till och försöker att inte somna framför skärmen*

Wednesday, September 5, 2012

Fan nu blev det kväll igen

Alltså jag vet ju att jag har mig själv att skylla. jag har själv valt att jobba heltid och lämna familjen klockan sju på morgonen och inte komma hem förrän runt halv sex på dagarna men måste kvällarna gå så förbenat fort? Två och en halv timme med pyret innan hon slocknar och sen en och en halv timme att dela på allt annat man borde slash vill hinna med. Umgås med älskad make, blogga, städa, inreda barnrummet, höra av sig till vänner, beställa teaterbiljetter, göra veckomatsedel och kanske läsa en bok. Eh...hur tänkte jag nu?

Monday, September 3, 2012

Bangs

I ett försök att se ut så här har jag klippt lugg igen. Jag får se om jag visar resultatet här endera dagen. Men är hon inte galet snygg? När hösten kommer blir jag alltid sugen på varmt rödbrunt och lugg. 

Sunday, September 2, 2012

Cirkeln


Då jag har börjat jobba igen är det slut med böcker jag läser för mitt eget höga nöjes skull och återigen dags att ge sig in på den kanske inte alltid så mångfacetterade ungdomslitteraturen. Man skulle kunna kalla det en högstadiesvensklärares lott i livet. Nej, men ärligt talat, det är inte alls så illa som jag vill låta påskina, att få läsa och kalla det jobb är ju egentligen makalöst lyxigt. Nu senast sträckläste jag en av de senaste kioskvältarna, eller ska man kanske säga bokhandelsserverkrascharna, Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Oj vad jag kan förstå att man blir fångad av den där världen av övernaturlighet när man är 15. Ni som fortfarande har nära till er inre tonåring eller ni som har tonåringar själv, boken som snart kommer att få en uppföljare och som har klassats som svensk glesbygdsfantasy är ett hett tips.

Saturday, September 1, 2012

Getostpaj med jordgubbar i balsamico

Alltså detta receptet bara måste ni testa innan jorgubbssäsongen är över helt. Jag åt upp den sista biten idag till lunch men dumt nog tänkte jag inte på att ta en bild. Ni får använda fantasin!

Gör en pajdeg enligt något recept du gillar. Jag improviserar alltid här med mjöl och så men mjöl, smör och ett ägg och sen gör man så mycket man vill ha. jag tycker att det är smidigt att göra många pajer när man ändå är i farten så att man kan frysa in lite praktiska portionsförpackningar.


  1. Sätt ugnen på 400 grader
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 5-10 minuter.
  3. Skär 200 gram getost i skivor och fördela i pajskalet
  4. Rör ihop 2 dl crème fraîche, 1 dl mjölk och 3 ägg (du kan lägga till salt och peppar om du inte ska laga till någon under ett år ;)) och fördela i pajskalet. Grädda i 25-30 minuter. 
  5. Ansa och skär 1 liter jordubbar i bitar
  6. Rör ihop 1/2 dl olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1/2 msk flytande honung, 1/2 tsk dijonsenap, salt och peppar
  7. Bryt cirka 200 gram romansallad i bitar och blanda med en dl plockade myntablad. Lägg upp på ett fat, strö över jordgubbar och salta cashewnötter och ringla dressingen över. 
  8. Servera pajen med jordgubbssalladen. Smaklig måltid!