Friday, August 31, 2012

Fading away

Jag vet inte hur länge jag kommer att ha kvar bloggen faktiskt. Jag misstänkte att det skulle bli knappt om tid när jag började jobba men samtidigt är jag nog inte redo att släppa den riktigt än. Det får helt enkelt bli ytterst sporadiska inlägg. Kanske gör jag en comeback en dag. Kanske inte.

Nu är det i alla fall helg och det vankas loppis, syskontid, Git Gay-gala och brunch med vänner. Sämre helg kan man ha framför sig. Veckan har varit lika rolig som den förra och jag njuter i fulla drag av att vara tillbaka på jobbet även om det innebär oändligt späckade dagar. På kvällarna har jag prioriterat träning och vänner framför datortid och så får det vara. Så får vi se

Sunday, August 26, 2012

Men när man väl står där på brädan är det den bästa känslan som finns

Det är tuffare än någonsin att komma tillbaka till jobbet den här gången efter så många månader hemma. Att mötas av kaoset i form av en ny läroplan, nya betyg och fem grupper med nya elever är lite som att bli spolad av en stor jäkla våg. Dygnet runt i en vecka har jag levt som under ytan, dränkt i arbete. Men så kommer eleverna äntligen och den där dynamiken som kan finnas i klassrummet när det är riktigt bra, infinner sig. Det funkar, energin finns där, den liksom studsar mellan väggarna. De rappa kommentarerna haglar och man hänger bara på, andas igen, tar sats, trycker sig upp och rider med på den där fantastiska vågen som själva undervisningen är och jag känner åter att jag har världens bästa jobb.

Lyckligtvis har jag varvat mördarveckan med lite med festival och vänner, annars hade det inte gått. Dessutom har jag varit ensam hemma i helgen. I torsdags morse åkte make och bebis till Stockholm för att närvara vid dop och jag har passat på att jobba ikapp, storstäda, träffa saknade vänner, sova länge och läsa böcker. Fast i morgon kommer de hem. Min älskade och saknade familj. Så. Jag är väldigt redo för måndag igen.


Monday, August 20, 2012

Instant success

Häromdagen när vi var inne på Astrid och aporna och Carla behövde ett mellanmål ryckte jag åt mig en påse från Ella's Kitchen som många i min närhet lovordat. Behöver jag säga att det var omedelbar succé? Vad tusan lägger de i de där påsarna?  130 gram grönsaker och linser utan klumpar försvann i en rasande fart när Skryllet med full kraft sög i sig till sista passerade morot. Oh yes, vi lär nog packa ner en och annan nödraket av detta slag i skötväskan framöver.

Sunday, August 19, 2012

Att välja barn

Jag hörde en sådan dum kommentar på radio från en annars väldigt skärpt kille. Han förundrades över föräldrar som gav sina rastlösa barn sina smartphones istället för att prata med barnen. "Allt för att inte umgås med sina barn liksom" lät det. Som om alla människor som väljer att leva med barn nödvändigtvis vill leka med barnen non stop under dygnets alla vakna timmar.

Hur underbar min bebis än är så finns det ingen jag vill umgås med tjugofyra timmar om dygnet utan att göra något annat. Det betyder väl inte att jag älskar henne mindre? I så fall kan man ju likväl ifrågasätta varför man inte vill umgås med sin partner eller sina vänner precis hela tiden. Tänk om jag hade känt mig tvungen att prata med min man varje vaken sekund vi hade tillsammans, aldrig träffa vänner, aldrig träna, aldrig läsa en bok, aldrig laga mat, aldrig pyssla och aldrig sitta en stund vid datorn. Inte nog med att jag förmodligen skulle bli knäpp själv, jag tror dessutom inte att någon annan skulle tycka att jag var riktigt klok.

Att välja att leva med barn behöver inte betyda att välja bort allt annat än lek med barnet och det absolut nödvändigaste hushållsarbetet. Om det är någon som vill leva på det viset är det helt okej för mig men mitt liv behöver innehålla annat än bara barn, trots att jag själv valt att bli mamma. Jag anser mig inte vara en sämre människa för att jag låter min unge leka med min smartphone en stund medan jag talar med en vän eller läser tidningen. Dessutom tror jag inte ens att man behöver ta till iphonen alla gånger. Jag tror att barn kan ha nytta av att ha lite tråkigt ibland och själva försöka sysselsätta sig, utan en curlande förälder som hela tiden är där som lekvuxen.

Nej, att vara en närvarande förälder handlar mer om kvalitet än kvantitet och så länge man vet med sig att man är mer där än någon annanstans så tror jag att det är helt okej att då och då låta ungarna spela angry birds eller lyssna på djurläten för att själv få en kaffepaus eller bara få lov att tänka till punkt.

Saturday, August 18, 2012

Chutneyfrikadeller




Det här receptet och bilden ovan är från Coops tidning Mersmak och riktigt gott. Det tar lite längre tid att göra så det passar bättre en helgkväll eller när man har lite mer tid. 


Du behöver1 kg sparrispotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar


Frikadeller:100 g naturella cashewnötter3 ägg1,5 dl ströbröd1,5 dl lagrad ost0,5 riven gul lök2 rivna vitlöksklyftor1 dl hackad bladpersilja1 tsk salt1 liter vatten2 grönsaksbuljongtärningar1 msk smör1 msk olivolja


Tillbehör:2 morötteren påse salladsmix1 msk olivolja2 dl turkisk yoghurt3 msk mango chutney


Gör så här
Halvera potatisarna på längden och lägg dem på en plåt eller ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt in i ugnen 25–30 minuter.

Mixa nötterna fint i en matberedare. Blanda dem med ägg och ströbröd. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

Forma små bollar, en dryg tesked räcker, de sväller vid tilagningen. Koka upp vatten och buljongtärningar.

Sjud bollarna 5–7 minuter och häll av dem i ett durkslag. Stek bollarna i en panna med smör och olja cirka 3 minuter tills de fått fin färg.

Skala morötterna med en potatisskalare. Fortsätt att skala hela moroten tills inget återstår. Vänd ihop morotsgirlangerna med salladen, ringla över lite olivolja. 
Blanda yoghurt och mango chutney till en kräm och servera till frikadellerna.

Friday, August 17, 2012

Några festivalmåsten

I år tänker inte jag missa

Fredag - Jonathan Johansson på Stora Sydsvenskan klockan 21.00

Lördag - Cullbergbaletten möter Malmöfestivalen på Bryggan i Raoul Wallenbergspark klockan 16.00

Söndag - Frida Hyvönen - Stora Sydsvenskan klockan 20.30

Måndag tar jag paus

Tisdag - Här finns det mycket. Klockan 17 vill jag lyssna på debatt om hur skolan ska vända trenden på S:t Petri men samtidigt är det komik med underbara Jonatan Unge på Engagemangsstråket. Klockan 18.45 vill jag se Seven på svenska på palladium och sen vill jag ändå hinna till Melissa Horn på stora scenen klockan 21.30. Vi får se hur det går. 

Onsdag har jag tjejmiddag men på dagen går nog Erik och Carla och sjunger babysång med Sara Thuresson på barnscenen.

Torsdag - Svårt att välja mellan Stafett-Akademiska kvartar lett av Emma Knyckare på Hedmanska klockan 19.00 och Loosegoats på Stora kl 18.00 och Timbuktu kl 21.30. Tänker långt bak med barnvagnen och hörselskydd på Skryllet. 

Fredag - Oslipat x 2 klockan 21.00 och 22.00 och så Calaisa på det på Hedmanska gården. Underbar avslutning. 

Dessutom kan jag tänka mig att Skryllet och Erik kommer att hänga en hel del både vid barnscenen och i EkoRekotältet där man kan få massor av tips och idéer om vegetarisk, ekologisk och klimatsmart mat varje dag. 

Festivaldags på ont och gott

I kväll börjar årets Malmöfestival. Några plus och minus med festivalen

På plussidan...
+ I år satsar man extra mycket på hållbarhet. Ett exempel på detta är att alla som säljer mat på festivalen måste erbjuda minst en vegetarisk rätt. Gilla på den!

+ Utbudet på aktiviteter verkar super, allt från olika dansföreställningar, angelägna diskussionsforum och prova-på-sporter till barnföreställningar, stadsvandringar och grön mat-provning.

...och på minussidan
- Man stänger av stora delar av staden vilket slår hårt mot små butiker och kaféer som inte ligger rätt med tanke på festivalområdet, till exempel min systers butik som ligger bakom stora scenen bortom festivalområdet och därför blir i princip omöjlig att nå.

- Varför inte bestämma att all festivalmat ska vara vegetariskt som på Way Out West. Snacka om att göra skillnad!

- Lite för få riktigt bra band och artister

Thursday, August 16, 2012

Snart är semestern slut


Alldeles strax är min semester och mammaledighet slut och i morgon är det återigen dags att trampa iväg till jobbet. Jag har haft tio fantastiska månader hemma med Skryllet och en underbar och lång sommar tillsammans med familjen. Jag vet att det har varit väldigt mycket fokus på vädret denna sommar men ärligt talat har det inte rört mig särskilt mycket. Är man ledig sex veckor så finns det gott om vackra dagar. Jag kommer att minnas denna sommar som solig och vacker, full av stranddagar, poolhäng, grillkvällar, sommarstugor, skogspromenader, uteserveringar, bara ben, kall champagne i kvällssolen och kaffe på terassen. Finare än så kan det inte bli. 

Sunday, August 12, 2012

Snälla, snälla ni

Finaste läsare och vänner, ni har väl sett att Jonathan Safran Foers bok Eating Animals har kommit ut på svenska som Äta djur? Jag skulle vilja be er om att läsa den.

Snälla, snälla ni, läs åtminstone och döm sedan. Det är ingen skrämselpropaganda från en rabbiat vegan. Det är bara en logisk berättelse om varför vi idag inte kan tillåta oss att konsumera kött på det viset vi gör.

Snälla, snälla ni, kom inte med argumentet att ni inte vågar läsa boken av rädsla att vara tvungna att ge upp kött som är så gott. Det argumentet är lika dumt som att säga att man inte vill ge upp stöld eftersom det är så billigt.

Snälla, snälla ni, om ni tycker att vår jord är en plats värd att räddas och att djur förtjänar att bli behandlade okej, läs boken. Om ni inte tror på mig så kan ni väl åtminstone läsa DN:s recension här och se om den kan övertyga er bättre.

Tack för mig.




Saturday, August 11, 2012

Bucatini alla sorrentina

Den här rätten har jag lärt mig laga av min Italienfrälsta svåger och den har blivit en riktig snabbmatsfavorit hemma, då den inte tar mer än 20 minuter att göra. Det är inga exakta mått utan man tar så mycket man vill och gillar men jag skriver ut ungefär till fyra personer.

Köp
Bucatini - tjock spaghetti kan man säga. Här vet man nog bäst själv hur mycket pasta som går åt i familjen
Små tomater med mycket smak. Glöm inte att dofta på dem i affären. Det finns inget tristare än tomater som smakar vatten. Cirka 500 gram
Mycket mozzarella, i all fall två stycken och helst buffalomozza
Gul lök, en stor eller två små
Minst en kruka basilika eller om du odlar själv, motsvarande.
Salt och peppar - ni vet väl att havssalt är det bästa eller Himalayasalt. Helst oraffinerat.
Olivolja - extra virgin

Laga
1. Koka upp pastavatten i en stor kastrull och salta rikligt. Koka pastan enligt anvisning
2. Strimla löken, tärna mozzarellan, dela tomaterna och hacka basilikan. (Vill man göra det på riktigt italienskt vis så förväller man tomaterna, skalar de, och kärnar ur dem först men för snabbhetens skull kör jag dem direkt i stekpannan.
3. Stek löken på låg värme i olivolja, den får absolut inte bli bränd. När löken mjuknat fyll på med tomaterna och det mesta av basilikan. Rör om tills tomaterna mjuknat
4. Ta av stekpannan från värmen och blanda i mozzarellan. Salta och peppra.
5. Blanda runt med den färdiga pastan sedan denna kokat färdigt och runnit av så att mozzarellan smält.
6. Garnera med mer basilika och servera genast!

Thursday, August 9, 2012

Önskemål - Veckomatsedel

Jag fick en förfrågan om att lägga upp förslag på en veckomatsedel så jag tänkte att jag skulle ge ett exempel på vad vi kan äta en vecka.

Quinoasallad


Veckomeny

Måndag: Getostpaj med jordgubbar i balsamico (hela familjen)

Tisdag: Quinoasallad med feta, tofu och avokado (hela familjen)

Onsdag: Rödbets- och zucchinipytt med fårost (eftersom Carla inte äter rödbetor får hon pytt utan)

Torsdag: Bucatini alla Sorrentina (hela familjen)

Fredag: Hemmagjorda burgare (hela familjen)

Lördag: Chutneyfrikadeller (hela familjen)

Söndag: Moussaka (hela familjen)


Vill ni ha något av recepten så lägger jag ut dem på förfrågan! 

Wednesday, August 8, 2012

Vad gör de då med de andra sju?

Jag är tveksam till att detta är något att vara stolt över

Lyxigaste goodie bagen

På ett av bröllopen vi närvarade i somras låg en goodie bag med sex stycken helt makalöst magnifika hemmagjorda chokladtryfflar. Bruden som är totalt chokladtokig tillika perfektionist hade komponerat och tillverkat dessa otroligt välsmakande godbitarna som kan ha varit de godaste praliner jag någonsin ätit. Öppnar J någonsin en chocolateria är jag den förste att ställa mig i kö.

Tuesday, August 7, 2012

Dagens husmorstips - Om ni ska rosta nötter

...och är lika glömska/förvirrade/disträ som jag är. Ställ en klocka. 

Monday, August 6, 2012

Skål för kärleken. Igen.

I lördags var det dags att återigen fira kärleken och det gjorde jag och mina vänner så gärna med bubbel och bubblor när finaste J och M blev äkta makar. Med detta fjärde och sista bröllop för säsongen är vår   bröllopssommar över. Eller ja, nästan i alla fall. Om några dagar ska det firas igen. Jag och maken firar två år som gifta nästa vecka och detta år ska det firas på riktigt. Som det sig bör.

Wednesday, August 1, 2012

Recept på en god morgon

Allra bäst är väl morgnar då man får sova ut och Under sommarsemestern har vi lyxat till det med att få ta sovmorgon varannan morgon. De dagar man ändå måste upp i ottan blir betydligt lättare med en stor
kopp kaffe och en tallrik yoghurt med hemmagjord jordgubbssylt och müesli. Min müesli gör jag genom att rosta i princip alla nötter jag kan hitta och sedan blanda ut dem med pumpa-, lin-, solros- och
sesamfrön samt hirsflingor, bovete och havregryn. När jag inte har jordgubbar, färska eller i syltetöj, tar jag torkad frukt istället. Et voilà, en riktigt god morgon.