Saturday, April 28, 2012

Vardagspaus och veggiebebisrecept

Vi är på landet i Småland, lagar ratatouille och dricker rött, går långpromenader, äter syndigt god mintchokladkaka och tittar på hästar, hundar och katter. Carla verkar bli hungrig av lantluften och sover dessutom ovanligt bra i vagnen i trädgården.

Jag fick en fråga om recept på barnmat och jag kan ju säga att jag än så länge är rookie på det där men nu i veckan har vi lagat några olika veggiesmakportioner så här kommer två enkla recept. Båda  blir cirka 3-4 portioner i barnmatsburksstorlek.

Linsröra med sötpotatis
1 stor sötpotatis tärnad
1 dl torra röda linser
några matskedar olivolja (för smaken) och rapsolja (för omega 6)
en näve hackade färska kryddor typ basilika och oregano
eventuellt lite bröstmjölk eller ersättning för att spä ut med

Koka upp potatis och linser tills de är mjuka nog att mixa och mixa sedan samman alltihop. Späd till önskad konsistens.

Sojabönspuré med potatis och broccoli
1 dl torra sojabönor som läggs i blöt cirka 10 timmar i förväg
3 tärnade potatisar
en näve broccoli
Oliv- och rapsolja
en näve färska valfria kryddor
lite riven muskot
eventuellt lite grädde eller bröstmjölk för att späda

Koka upp bönor och potatis var för sig eftersom de inte har samma koktid och förväll broccolin. Mixa sedan allt utom potatisen. Mosa i potatisen och späd sedan till önskad konsistens.

Till dessert brukar jag riva lite äpple, mixa apelsin, ananas eller mosa lite banan. Vi har alltid frusna bär i frysen som man lätt kan värma på och mosa och blanda med till exempel banan för mer purékonsistens. Gott och nyttigt är också att mixa ner lite torkad frukt tillsammans med den färska, som aprikos eller plommon. 

Smaklig måltid alla bebbar!

Wednesday, April 25, 2012

Film ska ses på bio (helst)

Det var så fasligt längesedan jag var på bio kände jag och så blev det plötsligt barnvakter och flera filmer på bara några veckor. Somliga på bio och somliga hemma i soffan. Låt mig få presentera några av de bästa.

Hungerspelen - För några några somrar sedan läste jag denna ungdomsroman av och fastnade med en gång i den olidligt spännande dystopin som är en blanding av dokusåpa bortom allt förnuft och Robin Hood-aktiga äventyr. Jag älskade boken och köpte genast in den i klassuppsättning till mina elever. Jag måste tillstå att jag är lite besviken över att den nu kommit som film eftersom det kommer att innebära att några av mina elever redan kommer att ha sett den innan vi läser boken men samtidigt var det fantastiskt kul att se filmen. Jag kan varmt rekommendera både bok och film!

The Iron Lady - Igår såg jag äntligen den omtalade Thatcherografin. Jag gillade den. Gjorde ni? Streep gör ju en fantastisk tolkning och visst älskar man Jim Broadbent i rollen som Denis? När jag växte upp på 80 och 90-talen var det med den allmänna föreställningen om att Margareth Thatcher var en ond person. Jag tyckte att filmen gav en väldigt mycket mer nyanserad bild. En bild av en komplett människa med med fel och brister men också med fantastiska tillgångar, sympatiska drag och en vilja av stål. Tänk att vara så säker på sin sak, att våga tro så benhårt att den lösning man själv sitter på är den rätta trots att världen rasar samman vid ens fötter. Många av hennes beslut var med all säkerhet fel och alltför hårda men i de svåraste stunderna var kanske Thatcher ändå precis vad England behövde? Har ni inte sett den så gör det. Nu. 

The Help - Niceville är en annan bok som sög in mig i den där världen man älskar att vara i som läsande människa och jag kan ärligt säga att filmen inte gjorde mig besviken. Underhållande, sorglig och tänkvärd och nära boken på rätt sätt. Jag har hört att personer som läst boken att språket är väldigt torftigt. Jag lyssnade på ljudboken och uppfattade därför inte språket som ett hinder. Kanske hade det varit annorlunda om jag läst pappersversionen. Om du inte läst den men vill kan jag därför rekommendera ljudboken eller för all del filmen!

Tuesday, April 24, 2012

Två till

 Det märks att jag är i barnskaffarålder då det fullkomligt regnar bebisar i min vänskapskrets. Grattis finaste vänner till underbara V och sötaste S!
En som är glad för alla nya vänner

Monday, April 23, 2012

Love is truly in the air

Mina ganska slitna men älskade ringar 
Har jag nämnt att jag är bjuden på inte mindre än fem bröllop i år? Jag som älskar bröllopsfester och som klagade över att fjolåret var så giftermålsfattigt fick så jag teg i år. Två av mina allra bästa vänner dessutom, vilket ställer höga krav och sen två plastbrorsor, ojojoj vad här ska partajas! Som om inte detta räckte upptäcker jag en glänsande förlovningsring på ännu en av mina bästaste vänner nu i veckan. Bröllpsyran och lyckan är total!

Sunday, April 22, 2012

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte är hälsospecialist så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj
Foto: © UNICEF/Asselin

Saturday, April 21, 2012

Up to us

Igår gästade underbara Calaisa Moriskan här i Malmö och jag och många av mina vänner var förstås där för att lyssna till en fantastisk blandning av gamla och nya låtar. Tjejerna lade upp konserten så att låtarna blev en tidsresa från det att de började spela ihop tills dess att de släppte sitt nu tredje album Up to us. Mina absoluta favoriter från nya skivan är Fault Line och Reckless Revolution. Om ni inte har gjort det redan så gå in på Spotify och lyssna. Själv passade jag självklart på att få en signerad skiva på plats.

Friday, April 20, 2012

Flummiga, vi?


Häromdagen var vi på 6-månaderskontroll med Carla på BVC. Hon hade på sig den här gamla  70-talsdressen. Läkaren hade lite problem med att få av tygblöjan och undrade om vi sett till att få i henne allt när jag berättade att vi är vegetarianer och dessutom gör vår egen gröt... Tror ni att de tycker att vi är flummiga eller?

Thursday, April 19, 2012

Kidneybönbiffar med tomatkokt matvete

Här är en riktigt god middag att laga och avnjuta när man har lite mer tid, till exempel på helgen. Hemma hos oss blir det ganska ofta så att det läggs mycket tid på mat. Vi umgås och pratar om dagen och allt möjligt annat under tiden som vi förbereder middagen och småningom äter den. Jag älskar det sättet att umgås på och tycker att det är värt att lägga ett par timmar om dagen på det. Igår lagade vi biffar och matvete till oss och till Carla en liten sötpotatiskompott som ska serveras tillsammans med kokta linser med olja och färska örter.

Kidneybönbiffar
Pressa 400g kall, kokt potatis för sig och mixa 400g blötlagda och kokta kidneybönor, 1,5 dl skivade jalapenos alternativt några msk sambal olek, 2 msk potatismjöl och vatten i en mixer. Blanda om och smaksätt med salt och peppar. Stek biffar i olivolja.

Tomatkokt matvete
Fräs 2 hackade gula lökar och 1 dl tomatpuré tillsammans med 1 tsk timjan och 2 tsk spiskummin. Tillsätt 1,5 dl sweet chilisås och 6 dl grönsaksbuljong. Koka upp och lägg sedan i 4 dl matvete. Låt sjuda i cirka 15 minuter och ställ det sedan åt sidan tills matvetet är helt mjukt.

Wednesday, April 18, 2012

Hållbar fiskeodling?

I dagens Sydsvenskan läste vi om att man ska börja odla mer tropisk fisk i Sverige. Det pratas om massor av fördelar såsom att den odlade fisken växer snabbt, kan odlas tätt och inte kräver så bra vattenkvalitet. Vi får alltså mer mat men den negativa miljöpåverkan ska vara mindre än vid odling i hav eller vid vildfångst med tanke på de utarmade haven.

Min uppmärksamme make påpekade dock att det fanns en aspekt de inte tog upp i artikeln, nämligen den om fiskmaten. I tidningsartikeln framställs allt som om detta vore ett ekologiskt, närproducerat och alltigenom positivt alternativ men det nämndes inte vad de skulle äta. Det är nämligen så att nästan all odlad fisk får tjocka på sig med hjälp av sina vilda gelikar i form av fiskmjöl. Fiskmjöl är alltså gjort på vild fisk. Man kallar det bifångst och då låter det som att man tar tillvara på det man får upp, men tyvärr är det inte riktigt så. Minst 25% av all fisk som man tar upp årligen blir fiskmjöl och då slänger man ändå ofta tillbaka 80-90% av fångsten död.


Det är så mycket som haltar i resonemangen här. Att överhuvudtaget börja prata om fiskens bästa är ju uteslutet när det gäller all odlad fisk men oavsett detta, är det hållbart att industrialisera fisk- och köttproduktionen än mer än vad vi redan har gjort? Så här säger Uppdrag granskning om den norska odlade laxen i alla fall. Kanske ska dessa fiskar få något mycket bättre. Jag hoppas det men avvaktar tvivlande svar. 


Vill ni se hur fiskarna bor förresten? Kika in här. Ser det hemtrevligt ut? 


Tuesday, April 17, 2012

Micra med stil (och utan gift)

De här fina matlådorna i porslin köpte jag på Malmö Modern. De är från Alessi och är både snygga att titta på och trevliga att äta ur. Ska man nu micra maten är det ju så mycket bättre att göra det i porslin än i plast.

Monday, April 16, 2012

Den franske bagaren

Häromveckan var jag på en föreläsning med den franske bagaren Sébastien Boudet. Ni som bor i Stockholm har säkert besökt Petit France som han startade upp för några år sedan bara för att sälja det som ett av Stockholms absolut bästa och prisbelönta bagerier och istället åka runt och föreläsa på bland annat kockskolor.

Det var en mycket inspirerande timme och bäst var det kanske att får höra franska som jag för tillfället är löjligt svältfödd på, men jag blev så fascinerad av det han berättade om att jag köpte hans kokbok till maken min som i flera år har sagt att han ska lära sig baka surdegsbröd. Efter att ha läst boken (jo det är faktiskt väldigt mycket text) är han mer taggad än någonsin. Vi får se när baket kommer igång. Att man tar åt sig järn från sädesslagen bättre om brödet är surdegsbakat är ännu en morot. Bra bröd för Carla alltså!

Även jag lärde mig något nytt. Visste ni att man ska förvara allt bröd bara i en handduk och inte i påse? Jag tror jag visste men har glömt igen. Nu förvarar vi allt bröd invirat i en bakhandduk med snittytan ner mot en skärbräda bara. Så mycket bättre det håller sig, hård skorpa och mjukt inre, precis som det ska vara!

Sunday, April 15, 2012

Verdure miste och annat smaskens

Som jag skrev förut så älskar vi att laga mat från Andra mosboken av Johanna Westman. Den här veckan har Carla ätit babyhummus, zucchini med olja och parmesan, morot med olja, oregano och basilika, äggröra och palsternacksmos. Till efterrätt har hon smaskat banan, apelsin, fikon, aprikos, äpple och päron. Än så länge har vi bara provat burkmat en gång och det var i Italien där hon fick Hipps verdure miste. Hon gillade även denna, vilket jag är hemskt glad för eftersom det är skönt om man kan ta till en burk då och då vid resor och så. Jag har hört om många bebbar som vägrar både det ena och det andra alternativet.

Carla är nu sex månader gammal och har smakat på mat sedan hon var fyra månader. Sedan ett par veckor ser hennes matdagar ut som följer. På morgnarna får hon oftast havregrynsgröt med torkad frukt, rapsolja och algolja (för omega 3 intaget). Till lunch äter hon en liten portion (som vi ökar successivt) med någon puré av de ovan beskrivna till exempel och till det en dessert på mixad frukt. På kvällen när vi äter brukar hon få smaka lite av något nytt. Fortfarande ammar hon dock cirka 6 gånger per dygn så det är inga mängder.

Saturday, April 14, 2012

All you need is food

Det känns som att jag de senaste veckorna inte kunnat tänka på något annat än mat. Det är ju inte längre bara jag som ska äta utan även den där bebisen som börjar kräva allt mer fast föda. Dagarna går åt till att planera för mat, äta, mata, amma och planera för nästa måltid. När man är hemma hela dagarna blir det ju dessutom tre mål mat som ska lagas till en själv och det tar ju sin lilla tid att planera, handla, laga, äta och diska. Dessutom har vi totalt snöat in på näringslära och sitter och läser om kvällarna när Skryllet lagt sig om vad, när och hur man i allmänhet och bebbar i synnerhet ska få i sig allt man bör. Även om vi kan mycket och jag själv alltid har sett till att få i mig vad jag behöver så är det ju en annan sak när man ansvarar för ett litet barn.

Jag har alltid älskat mat och det är fantastiskt kul att laga mat både till oss och till Carla. Både jag och Erik har länge varit intresserade av näringslära, ekologi och hållbarhet och blir mer och mer intresserade av mat och bakande. Nuförtiden lagar vi middag varje dag och varje vecka lagar vi några nya rätter. Ungefär var tredje vecka gör jag upp måltidsplaner för två veckor framåt och handlar det som behövs på nätet. Däremellan kompletterar vi bara med lite mejeri, bröd och frukt. Veckomatsedeln är A och O för att det ska bli ordentlig mat lagad. Det är bara att kika på den för att få reda på vad som står på kvällens meny. Det kan jag verkligen rekommendera. På kvällarna när Erik kommer hem börjar någon av oss laga mat medan den andre leker med bebisen. Samtidigt som vi lagar till oss själva lagar vi också till Carla. Vi använder oss mycket av Andra mosboken som är en helt fantastiskt bra bebismatkokbok.




Thursday, April 12, 2012

Ekokul

Jag hittade en jättefin liten nätbutik som heter Ekokul där man kan köpa alla möjliga ekologiska baby- och barnprylar. Jag investerade i en nappflaska av glas med naturgumminapp, några mjuka skallror av återvunnet material och ekobomull samt en fin bok. Dessutom fick skruttan en superfin ekopotta av sin mormor i påskägget. Den är gjord av återvunnet och nedbrytbart material så när man växer ur den är det bara att gräva ner den i trädgården så förmultnar den. Hur fint? Leveransen kom snabbt också, bara två dagar tog det att få hem prylarna!

Wednesday, April 11, 2012

Barnvagnsbio

Idag var det ingen som ville leka med oss så jag och Carla tog vårt pick och pack (ja ni vet, typ en barnvagn fullastad med mat, flaskor, blöjor, filtar, leksaker och annat livsnödvändigt) och gav oss iväg till Filmstaden på Storgatan för att kolla på bio. Filmen de visade var romantiska Laxfiske i Jemen , en precis lagom lättsmält film att mäkta med samtidigt som man jonglerar med matning, blöjbyte och lek. Carla underhöll sig själv under halva filmen, resterande tid åt hon på diverse olika sätt. Det känns för övrigt som att matningen tar upp 23 av dygnets 24 timmar när man ammar, flaskmatar och ger fast föda samtidigt.

Nåväl, det var en lyckad förmiddag och skruttan som var olidligt uttråkad imorse fick stimulans av att kika på de andra bebbarna. Jag kommer definitivt gå dit igen men kanske med sällskap så att jag slipper hålla en bebis under ena armen när jag ska pudra näsan. Filmen då? Nja, det var kanske ingen tiopoängare men en mysig feelgoodrulle i brittisk anda, perfekt för tjejkvällen eller som barnvagnsbio. Någon annan som sett den?

Tuesday, April 10, 2012

Att äta djur

När jag var 15 år bestämde jag mig för att sluta äta djur, det vill säga allt kött. Jag blev vegetarian. Efter ett par år slutade jag även med ägg och mjölk men det blev för svårt så jag återgick till det vegetariska. Några år senare började äta lite fisk och skaldjur och sedan dess har jag från och till fortsatt med denna medielaktoovovegetariska kost. För något år sedan försökte jag sluta äta fisk men möttes av ett motstånd som jag nog mest själv kände av. Jag kände mig krånglig och besvärlig. Familj och vänner hade vant sig vid att jag åt fisk och skaldjur och glömde ofta att jag slutat. Jag började göra undantag och slutligen var jag tillbaka i samma kostvanor.

Hemma äter vi nästan uteslutande vegetariskt men jag har då och då köpt ekologisk fisk och ekologiska skaldjur. Maken har i sin tur tagit kött lite då och då på restaurang eller när vi varit hembjudna till folk. Nu har jag bestämt mig för att bli vegetarian igen. Konstigt nog är det tack vare min köttätande make som detta beslut växt fram. Han läser nämligen Jonathan Safran Foers bok Eating Animals just nu. Safran Foer har lyckats med det som jag på fyra år inte har lyckats med. Han har matat mannen med de rätta argumenten för varför det är oftast är oetiskt att äta kött, fisk och fågel.

När jag blev vegetarian blev jag det mycket av etiska skäl men med åren har mina motiv blivit allt mer miljörelaterade. Jag har försökt att påverka maken mestadels med hjälp av dessa argument och han har delvis köpt dem och skurit ner sin köttkonsumtion rejält. Det märkliga nu är att the tipping point, det som fick honom att helt övergå till vegetariskt (åtminstone tills vi hittar ett bra köttalternativ) är de etiska aspekter man möter i Safran Foers bok.

Jag tänker inte gå på om djurs lidande här. Jag tror på er intelligens och vet att ni är tänkande människor som tar reda på det ni tycker är värt att ta reda på. Jag vill inte tvinga på någon mina åsikter men om ni är intresserade så läs boken! Jag vill påpeka att mina och Eriks åsikter alltid har skiljt sig väldigt åt när det gäller djur och djurs känslor. Erik är rationell och logisk där jag är känslostyrd, om en bok påverkar honom på det här viset handlar det inte om en djurrättsaktivist som kommer med skrämselpropaganda utan om fakta och statistik från någon som kunde vara vem som helst av oss.

Monday, April 9, 2012

Sunday, April 8, 2012

Den lille resenären fyller ett halvår

Den här resenären som firar påsk på sitt gula lapptäcke på spanska trappan fyller sex månader idag. Carla upptäckte Rom med stor nyfikenhet och aptit, både på intryck och mat. Det är en bestämd liten tjej som hellre tuggar bröd och pasta än tråkiga puréer och som nu avverkat både Peterskyrkan och Colosseum. Hon sov så duktigt i sin vagn men oj vad skönt hon tyckte att det var att komma hem till sin egen säng. Hela natten och förmiddagsvilan idag snusade hon gott i sin lilla gula spjälsäng. Borta bra men hemma bäst liksom.

För övrigt var Rom exemplariskt för babyresande. Stod vi stilla mer än ett par sekunder flockades genast de italienska tanterna kring bebisen och utstötte förtjusta rop, lyckönskningar och "bella signorinas". Om ni funderar på vart ni ska åka med barn så är Italien det bästa alternativet. Ingenstans älskar man barn som här. Överallt är de hjälpsamma och översvallande och även om gatorna och trottoarerna är långt ifrån gjorda för en barnvagn så finns det alltid någon som är där för att lyfta, flytta eller hjälpa till på det sätt de kan. Vi kom till och med genom säkerhetskontrollen med en termos full av vatten. Kontrollanten var nämligen fullt upptagen av att gulla med vår bebis.

Saturday, April 7, 2012

Glad påsk förstås!

Vi firar inte så mycket påsk idag men dagen har varit fin som få. Jag mötte nämligen upp en bästa vän för att prova brudklänningar. Ljuvligt vacker var den hon valde och vi kunde nöjda gå och äta lunch och prata ikapp de senaste månaderna. Senare kom hon och blivande maken hem till oss på middag, prat och en chokladkaka som jag slängde ihop på eftermiddagen. En påskafton så fin som någon.

Jag och Skryllet i Peterskyrkan. Vad annars kan vara mer passande så här till påsk?

Quanto sei bella Roma quand'e' sera

och alltid. Jag hade kunnat flytta till Rom när som helst. Rakt av. Stanna i den där lägenheten i Trastevere och låtsas att inget annat fanns. Laga perfekt kokt pasta med aglio, olio och peperoncino och dricka en stark espresso på stående fot på kafét rakt över gatan. Fira nattens intågande med ett glas prosecco och lite pecorino och goda vänner. För vad annars kan man väl mer behöva. Där i landet där solen alltid skiner, citronerna är gula och pistageglassen faktiskt smakar pistage.

Sunday, April 1, 2012

En liten paus

Hörni, jag har ju inte varit överaktiv här den senaste tiden men nu tar jag i alla fall en paus några dagar. Det har nämligen blivit dags för vår efterlängtade Romresa. Vi ses om en vecka ungefär om inte lägenhetsvakterna får för sig att blogga, haha. Ha det så fint kära ni och kika gärna under bloggarkivet, kanske finns där något kul eller intressant som du missat!