Saturday, March 31, 2012

Friday, March 30, 2012

30. Nature


En dag försent då 29. Inside your fridge

Herregud det här känns nästan som den mest privata bilden jag lagt upp på bloggen någonsin. Du är vad du äter liksom. Ja som ni ser, mycket mejerivaror. Jag klarar mig inte utan ostar, mjölk, smör och grädde. Maken gillar sylt och jag marmelader och så är det fint att ha öl hemma, både alkoholfri och sådan som man inte kör bil på. Kaffe förstås, det får aldrig ta slut! Längst ner finns svalen som inte syns på bild. Nu på vintern blir det mestadels rotfrukter för oss och det är också det Carla går loss på just nu. Sallad och andra grönsaker känns tråkiga så här års men jag ser fram emot många goda vårprimörer och somriga sallader framöver. (Och just det, lade ni märke till den lilla biten jordnötskaka som är sparad högst upp? Den ska jag fika på i eftermiddag).

Gilla på den!

Första samkönade paret har fått adoptera. Äntligen!

Thursday, March 29, 2012

29. Inside your fridge

Nä vet ni vad, det går helt enkelt inte att ta en bild i detta mörker. Den kommer imorgon. Jag har ändå redan misslyckats med utmaningen.

Veggoungen

När vi berättade på vårt BVC att vi är vegetarianer (Erik är egentligen bara en selektiv omnivor men hemma äter vi veggie) fick vi genast en remiss till dietist för att se till att vi kommer att ge Carla bra och näringsrik mat. Jättebra tyckte vi och tackade och tog emot samtidigt som vi skrattade lite åt att just vegetarianer blir skickade till dietist. Ofta (inte alltid förstås) har man valt att bli vegetarian av en rad anledningar vilka gör att man kanske till och med är mer insatt i näringslära och kosthållning än flertalet allätare. I vilket fall tyckte vi att det kändes lyxigt att få en timmes rådgivning inför matintroduktionen som vi redan påbörjat.

Vi var mycket nöjda med besöket och den kompetenta och trevliga dietisten som helt utgick från våra önskemål och försökte hitta lösningar för det vi ville utan att pracka på oss de rekommendationer som BVC går ut med. Hon påpekade dessutom att en vegetarisk kost där man äter ägg och mjölkprodukter och kanske då och då även fisk är en väldigt bra kost ur både hälso- och näringssynpunkt. Nu har vår familj av olika anledningar som jag återkommer till bestämt oss för att nästan helt sluta äta fisk också så det kommer att bli en laktoovovegetarisk kost till största delen men kanske även en del kött om vi hittar något bra alternativ. Jag återkommer även i denna fråga!

Eftersom vi vet att det inte är några problem att fylla protein-, vitamin- och kalciumbehoven har vi mestadels oroat oss över att hon får i sig tillräckligt med järn. Egentligen visste vi det mesta redan men det var skönt att få det bekräftat. Så här kommer lite tips om ni är fler som vill ge veggiemat till era små.
  • Att äta c-vitaminrik mat i samband med maten är toppen eftersom det ökar upptaget av järn, till exempel frukt eller fruktpuré. 
  • Man kan med fördel laga mat i järngryta om man använder något syrligt livsmedel. 
  • Järn i bröd bakat på surdeg är lättare för kroppen att ta upp.
  • Groddning av bönor, linser och fröer ökar tillgängligheten av järnet. 
  • Varje dag och varje mål ska vara komplett ur näringssynpunkt och alltså innehålla bönor, linser, ärtor eller sojaprodukter. 
  • Utmärkt är även att äta ägg flera gånger i veckan. 
  • Om skrutten ändå skulle få järnbrist tipsade dietisten om järndroppar som finns att köpa i hälsokostaffärer eller på danska apotek. Bra att skvätta i maten även för vuxna vegetarianer. 

Wednesday, March 28, 2012

Alldeles strax

Jag har nu äntligen svarat lite kort på era fina kommentarer på de senaste tio inläggen. Var tog tiden vägen liksom? Jag har så mycket jag jag vill skriva om, bland annat om vårt besök hos dietisten, om Carlas nya ekologiska leksaker, om franska bakverk och om giftfria vattenflaskor. Alldeles strax ska jag skriva men nu måste jag sova och hoppas på att trötthet och halsont som jag känt idag viker hädan för om bara fem dagar packar vi väskorna och ger oss av på en efterlängtad resa till Italien.

28. Light

Till slut fick jag min älskade och hett efterlängtade lampa. Yki Nummis Skyflyer från 1960.

Våren kom

Märker ni en viss frånvaro? Jag har helt enkelt fyllt dagar och kvällar mer än vad som egentligen är möjligt. Den senaste veckan har till exempel innehållit:

Vårpromenader i solen
Babysimintroduktion och oj vad hon älskade det
Svamplasagne och filmkväll med bästa vänner
Ost och vin med franskkursarna
En gigantisk choklad- och jordnötstårta
Barnvakt, öl och wrestling
Barnkalas med regnbågsfärgad tårta
Första lunchen på uteservering
Träning gånger två
Kusinhäng
Fika på Slättarps gård
Besök av både farfar och mormor
Brunch med mammalediga kollegor
Tjejkvällar med middag och snack

Inte illa alls för den första riktigt fina vårveckan om jag får säga det och väl värt en liten bloggpaus. 

Tuesday, March 27, 2012

27. Lunch

Bästa lunchen hittas på Sushitarian i Köpenhamn. Jag älskar den vegetariska lunchtallriken men den gör sig inte lika bra på bild. 

26. Colour

Vårgarderoben har fått komma fram

Sunday, March 25, 2012

Saturday, March 24, 2012

24. Guilty pleasure

Crème brûlée. Helst på Chez Janou men egentligen var som helst. Alltid.

Friday, March 23, 2012

23. Something old

Äldsta digitala fotot som finns på mig med äldsta vännen från en nyårsfest för 100 år sedan. I år firar vi 22 år som bästa vänner.

Thursday, March 22, 2012

22. Your shoes

Älskar fortfarande dessa underbaringar som strax ramlar sönder och har dem även i svart. Dessutom skymtar ni mina svarta smaljeans. Ni vet de där man ska komma i om man är i form. Jag som var övertygad om att dessa skulle förbli ett minne blott efter graviditeten. Jag bar dem idag, även om det innebar en del inskränkningar i rörelsefriheten.

21. Reflection

Alla mina vänner speglar på sätt och vis olika delar av min personlighet. För visst är det så för oss alla, hur man än vänder och vrider på det så är de flesta av våra vänner ganska lika oss själva. Det finns personer som får en att inse saker om sig själv som man kanske inte har haft mod att se eller som man helt enkelt missat. Har ni till exempel tänkt på att det är lättare att förlåta någon annan än sig själv men att man också ofta är snabbare på att döma? När jag pratar med E känns det ibland som om jag hade en dialog med mig själv. Som att se sig själv i spegeln men faktiskt tycka om allt.

Nej!

Jag som har klarat fotoutmaningen i tjugo dagar missar den tjugoförsta... Jag får skylla på min dotter som ännu så länge inte kan protestera. Jag har haft fullt upp att assistera henne i hennes frustration av att försöka lära sig att sitta. Äntligen är hon stadig nog och rak i ryggen som en fura och mamman är lättad över att återigen ha att göra med ett glatt pyre.

Tuesday, March 20, 2012

Monday, March 19, 2012

Niceville

Jag, liksom Ellinor lade märke till att många läser snackisen Niceville just nu. Jag lyssnade på boken på Storyel och måste erkänna att jag fastnade redan på första sidan. Efter några dagar hann jag med knapphet  ut på de dagliga vagnpromenaderna förrän jag blixtsnabbt tryckte igång musikspelaren för att få reda på vad som hände med Miss Skeeter, Aibileen,  Minny och de andra. Karaktärerna som etsade sig fast någonstans mellan nyfikenheten och hjärtat.

Jag gillar sällan de böcker som det talas mest om och som appellerar flest personer men det här var en historia som slog an på mina strängar. Jag gick och log och grät om vartannat och personer som inte såg storleken på mitt pyre i liggvagnen kunde nog lätt få för sig att jag släntrade runt i en riktig babyblues.

Medan vinden ännu blåste kall och de första strålarna från vårsolen nu letade sig fram till vårt lilla ekipage kände jag istället den olodliga hettan i Jackson, Mississippi en riktigt het sommardag i början av 60-talet. Jag led med hemhjälparna som var tvungna att tråkla sig i sina vita uniformer men också med de vita kvinnorna, instängda i sitt eget fängelse av bridgespel, oförmåga till kärlek och en ständig rädsla av att någon skulle förstå att allt inte var perfekt bakom den blanka fasaden.

Det var med med en känsla av saknad jag klickade mig bort från boken efter Kathryn Stocketts sista ord häromdagen och jag rekommenderar den, som ni kanske har förstått, varmt.

19. Sweet


Sunday, March 18, 2012

18. Something you bought

Idag köpte jag en svart och en vit baströja från Åhlens i ekologisk bomull. Det är för mörkt att fota och jag har haft för mycket att göra idag för att hinna med utmaningen så jag kör en fuskis idag och snor bilden från Åhlens hemsida. 

Jag ger dig livet - och en jävla massa gift

I veckan såg vi dokumentären Underkastelsen av Stefan Jarl. Du som vet med dig att du inte orkar med mer dåligt samvete än du redan har för allt man bör eller inte bör göra, äta, köpa och så vidare kan sluta läsa nu. Ni andra, som liksom jag inte kan värja er, se gärna filmen, det går inte att ducka.

Dokumentärmakaren Stefan Jarl, som är i 60-årsåldern då dokumentären spelas in, bestämmer sig för att låta en forskare ta blodprover på honom och analysera vilka gifter han har i sitt blod. Det visar sig vara katastrofala mängder. För att få en jämförelse med någon yngre ber han gravida Eva Röse att göra samma sak. Hennes nivåer är inte lika höga men illa, förmodligen lika illa som för dig och mig. Ett antal  forskare analyserar och berättar varför och vad detta innebär.

Vi går dagligen runt och samlar på oss gifter genom kläder, mat, plast, tyg och så vidare. Det är gifter som aldrig försvinner ur vår kropp, med ett undantag. När vi ammar. Det är här det blir riktigt läskigt. Amningen är rena hälsokuren. För mamman. För bebisen är det en ren och skär giftcocktail. Ändå sägs vinningarna med amningen vara högre än att låta bli så det är ingen propaganda för att inte amma. Det slutar dock inte här. Ingen i samhället får i sig så mycket gift som våra minsta. De slickar i sig flamskyddsmedel, ftalater och annat skit från tyg, leksaker och matskålar. Värst är nya textiler (tänk förutom kläder på badlakan, lekfiltar, lakan och soffan), leksaker i plast (allt är ju i plast) och matskålar, skedar och nappflaskor.

Eva Röse säger vid ett tillfälle i dokumentären att hon inte vill veta mer. Hon har hört nog och höggravid osm hon är orkar hon inte mer eftersom man ändå inte kan göra något åt det. Jag och maken diskuterade efteråt och håller inte med. Man kan definitivt göra något åt det, inte åt de gifter vi och vår dotter redan har fått i oss, men visst kan man förhindra att det blir mer.

Förutom det vi redan gör, som att köpa alla kläder, som inte är begagnade och tvättade hundra gånger, i ekologisk bomull, äta och servera ekologiskt i största möjliga mån samt använda enbart ekologiska rengörings- hud- och hårvårdsprodukter så har vi nu bestämt oss för att byta ut alla matlådor, bestick och skålar vi har av plast till porslin och riktiga skedar. Att låta Carla äta med riktig sked och på porslinstallrikar är enkelt men svårare blir det med lunchlådorna, och egentligen är dessa värst eftersom man ofta micrar maten i lådan (vilket avsöndrar massor av kemikalier). Idag var jag på stan och letade efter burkar med lock i porslin eller rostfritt men hittade inget.

Jag vet att man inte kan göra allt och jag förstår om folk läser detta och tänker att jag ska lugna ner mig, att så farligt kan det inte vara. Samtidigt tänker jag att det här är det jag brinner för och känner att jag vill dela med mig av. Om vi alla väljer något att lägga krutet på så tror jag att vi tillsammans kan skapa en lite bättre värld. Nej, man kan inte gör allt men med relativt små medel kan man förändra och förbättra i alla fall för sig själv, sina barn och om man har tur, någon mer.

Om ni inte blir övertygade om att se filmen efter mitt inlägg, läs recensionen i DN här.

Saturday, March 17, 2012

17. Water

Jag kunde bara inte välja en enda bild idag. För att beskriva känslan jag får när jag tänker på vatten krävs allt av det ovanstående. 

Industrigröt

Sist vi var på BVC rekommenderade vår sköterska varmt att vi skulle köpa industrigröt till Carla så att hon skulle få i sig lite extra järn. Några veckor tidigare fick jag höra av en annan sköterska att burkmaten är jättebra. Jag har nu från otaliga håll hört om denna mat och denna gröt och jag känner mig så förvirrad. Vi vill som alla andra ge vårt barn det bästa som vi kan tänka oss. Det bästa är relativt. Alla är vi olika och alla tycker vi olika. Jag respekterar till fullo alla som väljer att ge sina barn industrigröt, färdigvälling, burkmat och allt det där, men, det kan väl inte vara ett måste att göra det? Visst är det smidigt med en burk men det kan ju inte vara så att det är bättre än att laga mat från grunden på ekologiska råvaror? I så fall tycker jag att det är sorgligt. Har det gått så långt att maten vi stoppar i oss är så näringsfattig att barnen får mer näring av processad mat med i efterhand tillsatta näringsämnen? Jag menar inte att det är fel med burkar eller med industrigröt men jag vill veta om det finns ett alternativ.

Vad gäller maten vet jag att många lagar den själv och att man kanske bara använder burkar lite då och då men när det gäller gröten vet jag bara en enda som gör gröt från grunden och egentligen är hon och jag lika konfunderade och har diskuterat i timtal vad man kan ge till de små för att de ska bli mätta och för att de ska få i sig mer järn. Kompisen i fråga gav mig rådet att laga gröten i gjutjärnspanna eftersom det avger lite järn men det är ju inte tillräckligt. Är det någon som vet hur man kan få i sin bebis mer järn utan att ge industrigröten innan de äter tillräckligt med fast föda själv? En annan fråga, är det någon som har tips på vad för sorts gröt som är bra att ge till bebbar? Just nu får hon lite, lite havregrynsgröt men vi vill inte ge för stor mängd eftersom det är ganska svårsmält. Man kan ju förstås blanda i lite sviskon, fikon eller aprikoser men det kanske finns andra alternativ. Så snälla, tips på bra gröt och järnrik mat för spädisar!

Dessutom trodde jag att järnberikad gröt och välling är mål som ersätter amning innan de helt och fullt äter vanlig kost men om man fortsätter att amma, behöver man då ge gröt och välling också? Ni som bor utomlands inte ger ni välling? Hur gör ni?

Friday, March 16, 2012

stockholm

Carla är grymt imponerad av storkusinen. Lillkusinen ser oproportionerligt stor ut men är faktiskt riktigt liten, bara fyra veckor. 
Vi tillbringade helgen i Stockholm. Eriks systerson har fått en lillasyster och vi var självklart tvungna att hälsa på nytillskottet. Jag passade också på att hänga med två saknade vänner på lördagkvällen. Det blev djupa diskussioner, lite rödvin och mycket skratt.

På natten när jag ska ta mig hem till förorten där familjen bor sätter jag mig lugnt på pendeln som jag åkt massor av gånger. Jag spelar spel på mobilen och glömmer av tiden. Plötsligt rycker jag till. Vad sa han i högtalaren? Jag har aldrig hört det där namnet förr. Paniken bubblar upp, jag sitter på ett av de sista tågen. Jag slänger mig av på tom en liten station och ringer Erik "Jag tog fel pendel!" "Okej, lugna dig, hoppa inte av på någon liten station bara". För dent. Tur i oturen kommer pendeln tillbaka till Stockholm C efter bara en minut och efter ytterligare en halvtimme är jag på väg med sista pendeln hem och snubblar in till en orolig make som ger mig utegångsförbud resten av året. Sa jag förresten att mobilbatterierna tog slut? Jag satt och låtsasskrev på mobilen för att verka upptagen sista biten. Läskigt det här med storstaden alltså.

16. Morning

Morgonpromenad med lite förkylt Skrylle och en välgörande latte från Solde

Thursday, March 15, 2012

15. Happiness

Lättare att handla miljösmart med hjälp av mobilen

Idag släpptes appen Shop Gun som är ett komplement till Grön guide med massor av matnyttig info från bland andra Naturskyddsföreningen, WWF och Fairtrade. Shop Gun hjälper dig att välja rätt i butiken genom att skanna in streckkoden med din mobil. Tyvärr finns appen bara för dig med androidtelefon men alla med smartphone kan lada ner Grön guide om ni inte redan har gjort det!

Wednesday, March 14, 2012

14. Something you're reading

Längtar

Testflygning

Jag är egentligen fullkomligt emot att flyga korta inrikesresor men när makens syster får barn och vi vill åka upp till Stockholm snabbt och tågbiljetterna kostar 50% mer än flygbiljetterna då känner jag att vi inte har så mycket val. Dessutom var det rätt fint att få testflyga med Skryllet så här några veckor innan vår Romresa.
Jag kan säga att amning är hela grejen när man flyger med spädisar för er som inte redan visste det. Carla käkade i princip hela flygresorna och klarade dem med andra ord galant. Även om hemresan slutade med att i princip allt kom upp igen inne på toaletten när jag skulle lägga henne på skötbordet. Förmodligen något med trycket. Jag tyckte fasligt synd om henne men hon verkade oförklarligt oberörd. Hon somnade gott på en skumpande flygbuss på både dit och hemvägen. Det börjar bli en resvan liten skrutt.

Tuesday, March 13, 2012

13. In your bag

I stora necssären hopfällbart skötunderlägg, handduk, blöjor, påsar, tvättlappar, i lilla leksaker. Några energikakor för nödfall, en skallra. plånbok, nycklar, mobil och tuggummi. 

Monday, March 12, 2012

12. Close up

 Vinterpromenad

Sunday, March 11, 2012

Saturday, March 10, 2012

Friday, March 9, 2012

Thursday, March 8, 2012

Fem månader på internationella kvinnodagen

Världens mest okoncentrerade bebis som alltid ska vara med, inte har tid att sova och skriker högt om hon inte får som hon vill. Hon älskar mat och tuggar i sig rån, äpple och gröt med god aptit. Hon skrattar högt när man kittlar henne under armarna och hon ler mot alla som ler mot henne. Just idag pågår skorvbehandling, därav inomhusmössan. Det här är en tjej som vet att göra sin röst hörd och som inte tar någon skit. Det bådar gott för framtida kvinnor!

08. Your sky

Malmö Opera

Wednesday, March 7, 2012

07. Favourite

En ny favorit på tehyllan. Söt och sliskigt men ändå grönt och nyttigt. Kan det bli bättre. Köpt på Astrid och aporna.

Man tror att det går framåt

Sedan läser man om Lego som man ändå har tyckt om, växt upp med. Några av de få prylarna som både tjejer och killar kunde roa sig med utan att leka könsstereotypa minivuxna. Sen blev det så här.

Tuesday, March 6, 2012

Monday, March 5, 2012

Manglade lakan, en kärlekshistoria och hemodlade mandlar

Vet ni, vi har haft en helt makalös helg. Ni vet när man har haft det så där bra att man blir alldeles varm i kroppen av att tänka tillbaka på det, då allt har varit skönt och fridfullt, med fin familj och fina vänner.

I fredags packade vi in oss i Carolinas bil och körde de trettio milen upp till Göteborg där vi blev mötta på hotellet som Carlas mormor och morfar bjöd på den här helgen. Efter en utsökt middag toppad av en crème brûlée (som varje riktigt bra middag bör vara) och ett trevligt återseende av en bonusbror åkte föräldrarna till operan medan vi stannade på hotellet och slappade framför en film. På natten sov vi makalöst gott mellan de mjuka lakanen (hej mangel flytta hem till mig tack) och jag tror att även Carla kände av lugnet för hon sov nästan 12 timmar med bara en matpaus.

Lördagen inleddes med en hejdundrande frukost följt av ett par välbehövliga timmar på hotellets spa och en ljuvlig tillika välbehövlig helkroppsmassage. Eftermiddagen var räkmacka och jumbosnäcka i Haga och ändå kunde vi inte motstå semlorna på hemvägen men med nöd och näppe jag fick ner min jordärtskockssoppa till middagen innan vi gav oss iväg för att se finaste vännen i en av mina absoluta favoritmusikaler West Side story. Omtumlade av att lämna vår lilla dotter för första gången glömde vi föreställningsblommorna på hotellet så de fick åka taxi efter oss och hann lyckligt fram i sista sekund. Efteråt blev det i vanlig ordning öl på Bommen och det var ett par trötta men lyckliga föräldrar som hämtade upp ett litet sovande pyre runt ettiden på natten.

Solen lös över Göteborg även på söndagen och vi hann med tre fikor till (med detta sagt kan jag erkänna att jag misslyckats fatalt med utmaningen att göra mars till en sund månad Lisa). Vi hann dessutom med ett besök hos kära vänner och vem kan säga nej till hemgjorda semlor med mandelmassa från mandlar odlade på egen balkong? Jag kan lova att de smakade lika gott som man kan tänka sig.
Van resenär
Morfar och mormor bjöd på lyxhelg på hotell
Hagas största räkmacka tydligen
Bortskämda föräldrar

På hotellrummet möttes vi av rosor och champagne. Så fint.


Skryllet har varit helt otrolig, glad och nyfiken som vanligt och funnit sig i att sova i bilen upp och ner och i vagnen på nätterna. Idag har jag levt på all positiv energi och det gör jag nog hela veckan faktiskt. Magiskt.

05. Something you wore

...and only wore once

Sunday, March 4, 2012

04. Letterbox

 Jag är en av de få som fortfarande är en flitig användare av postlådan tror jag. Jag har stenkoll på var de finns också. Ofta köper jag frimärken och ofta går jag med mina handskrivna brev och vykort till lådan. 

Saturday, March 3, 2012

03. Something you adore

En eftermiddag i en solstol med en drink i handen när solen just håller på att gå ner. Gärna på Bali.

Friday, March 2, 2012

Hrm, förlåt men jag visste inte

Förlåt om jag har vilselett någon. Jag var inne hos Saracharlotta som är en mästare på fotoutmaningar och hittade den här. Tydligen finns det en A photo a day-utmaning för varje månad...

Men jag tycker att januari verkar roligare så jag gör lite som jag vill och kör den i alla fall. Hur gör ni?

02. Breakfast

Kalifornien 2009, någonstans längs Highway 101.

Thursday, March 1, 2012

Önskeinlägg - Köttindustrin och miljöpåverkan

Jag har fått en förfrågan om att skriva ett inlägg om köttindustrin och miljön. Jag är ju på intet sätt någon expert i frågan och vill poängtera att det blir ett inlägg från min subjektiva synvinkel och ingen absolut sanning. Det finns en miljon saker att ta upp och när jag skulle börja skriva insåg jag hur fruktansvärt svårt det är att skriva ett komprimerat inlägg. Det finns både miljö- och djurhållningsaspekter och utöver detta finns det en mängd olika parametrar att ta hänsyn till när man väljer kött, till exempel hur mycket utsläpp varje djursort genererar. Med det sagt tänkte jag börja med att berätta lite om hur jag resonerar kring köttätande.

Varför äter jag inte kött?
Jag är icke-köttätare sedan 15 år tillbaka och har varit både vegetarian och vegan från och till. För tillfället äter jag inte rött kött eller fågel men däremot fisk och skaldjur om de är KRAV-märkta eller viltfångade och ej utrotningshotade.

När folk frågar mig varför jag inte äter kött brukar jag svara "av alla anledningar". För mig att finns det inte en enda anledning att äta kött. På vegetarian.se hittar du en hel broschyr om varför man ska välja vegetariskt åtminstone en dag i veckan.

Jag är fast övertygad om att det måste till en förändring. Idag äter vi 41% mer kött än 1990. Enligt Jordbruksverket åt en genomsnittlig svensk 51 kilo kött om året 1950. Nu är vi uppe i 85 kilo. Allt detta kött kommer naturligtvis inte från fridfullt betande kor som de i Bregott-reklamen utan från en djurindustri som är mer inhuman än vad man någonsin kan tänka sig.

Är det etiskt försvarbart att äta kött?
Jag lägger inga värderingar i huruvida det är etiskt försvarbart att döda djur för att livnära sig men jag kan säga som så att jag tycker att om man ska äta djur så ska djuren behandlas med respekt under sitt liv och vid slakten. Djurhållningen så som den ser ut på de flesta håll idag är helt oacceptabel.

Hur kan det komma sig att jag äter fisk?
Att jag har valt att äta fisk är helt och hållet ett själviskt beslut. Jag tycker att det är gott och jag tycker att så länge fisket sker på ett ansvarsfullt sätt så är det okej. På WWFs hemsida finns en toppenbra lista över vilka fiskar som är okej att äta och vilka man ska låta bli. Samma sak gäller skaldjur men ska man bara komma ihåg en enda sak så är det att undvika tigerräkor/gambas/scampi. Stora företag skövlar mangroveskogar för att anlägga stora bassänger som tränger undan och dödar allt annat liv. När miljön är förstörd lämnas den och nya ställen skövlas för att ge plats åt odlingar. Se Naturskyddsföreningens film AntiScampi här och glöm inte att säga nej till jätteräkan på sushin nästa gång!

Hur påverkar köttätande miljön?
Så varför är köttätande inte bra för miljön? Ett stort problem med köttproduktionen är djurfodret som måste odlas och som tar upp enorma arealer som hade kunnat användas till annat. Dessutom skövlas massor av skog, inte minst regnskog för att ge plats åt bland annat sojaodlingar.

Skeptiker till vegetarianism påpekar gärna att det är livsviktigt för miljön eftersom betesdjur bidrar till en ökad biologisk mångfald. Det är helt sant, att välja naturbeteskött är toppen. Problemet är att det inte finns så mycket betesmark att alla betesdjur kan äta gräs. Så här, för att föda upp djur som ska bli mat odlas oändliga mängder av foder, till exempel i form av sojabönor. Om vi människor åt sojan direkt istället för att ge den till korna skulle man slippa ett svinn på 90%. Det vill säga tio människor skulle bli mätta av samma mängd som bara skulle ha mättat en människa om vi tar vägen genom kon.

Samma sak gäller för vattenåtgången. Enligt Naturskyddsföreningen kräver djuruppfödning mycket mer vatten än växtodling. Jämför 1000 liter vatten för att odla ett kilo rotfrukter mot 15000 liter vatten för att få fram ett kilo nötkött. När det gäller djurfodersodlingarna i till exempel USA och Sydamerika rekommenderar jag varmt dokumentären Food Inc.

Nästa sak att oroa sig för är utsläppenNästan en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen. Uppfödningen av djur står globalt för hela 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafiken. (Ur Naturskyddsföreningens Mat för ett bättre klimat).

När det gäller kött- och fiskproduktion går det åt massor av energi i form av fossila bränsle. Det är uppvärmning av stallar och fabriker, transporter av djurfoder och gödsel och framställning av djurfoder och konstgödsel. Dessutom använder man sig av kemiska bekämpningsmedel vid odlingen. Utsläppen påskyndar växthuseffekten. Vår djurhållning generar även ett kväveöverskott som förstör vatten och skog. Mer om detta hittar du på Naturskyddsföreningens länk ovan samt på vegetarian.se.

Om man nu ändå vill äta kött?
Jag väljer att inte äta kött överhuvudtaget men ett alternativ skulle kunna vara att äta kött bara en eller två gånger i veckan. För en fungerande köttproduktion, där varje djur föds upp med respekt krävs en kraftig minskning av vår konsumtion. Om man vill äta kött tycker jag att man ska välja ekologiskt kött rakt av eller ännu hellre vilt kött. Köp gärna av en närliggande gård, detsamma gäller för ägg. I Sverige är KRAV-märkningen bra. Här hittar du kraven som KRAV ställer för olika slags kött. Kravmärkt är förstås alltid bättre än icke-kravmärkt men även kravmärkt har sina brister i djurhållning och inte minst när det gäller djurfoder.  I Europa finns EUs ekologiska märkning och på länken kan du läsa vilka krav som ställs för denna märkning.

Läs vidare
På min läsalista står Jonathan Safran Foers Äta djur. Om man läser om boken här får jag känslan av att han och jag tänker exakt likadant när det gäller köttkonsumtion. Många bra tips och goda råd finns på den hemsidan Medveten konsumtion och bor du i Stockholm, Göteborg, Falun, Uppsala eller på Gotland kan du använda dig av ekoguiden för att hitta bra mat!

01. You


Fotoutmaningen 1 - Fan alltså, insåg att på alla foton på mig fanns också ett Skrylle. Hur många foton har ni på er själva sedan ni fick barn? Måste bli bättre på det här. Nåja, kaffe på Götgatan. Skryllet sover.