Thursday, September 13, 2012

Vegetarisk moussaka



Jag har varit så dålig på att fotografera maten på senaste tiden så därför har det inte blivit så många recept men eftersom jag lovade er en veckomatsedel känner jag att jag får lägga ut recepten nu och strunta i att det inte finns bild. Våga prova detta i alla fall. Mina gäster ikväll var väldigt nöjda!

Köp
2 stycken aubergine
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
300 g bakpotatis

Tomatsås
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk sambal olek eller 1 hackad piri piri eller röd chili
400 g krossade tomater, en burk
1 dl vatten
1,5 dl torra röda linser
1 tsk salt
1 kruka hackad oregano eller basilika

Béchamelsås
2 msk olivolja eller smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smulad fetaost
lite riven muskotnöt

Gör så här
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt, pensla med olivolja och salta. Sätt plåten i ugnen cirka 10 minuter.

Hetta upp olja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och piri-piri 3–5 minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten, linser och salt. Låt koka cirka 10 minuter. Vänd ner oreganon.

Värm olja eller smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt hälften av mjölken under vispning.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt resten av mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen koka upp, koka 5 minuter, och tillsätt fetaost och muskot.

Skiva potatisen så tunt det går, använd eventuellt en matberedare. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter.
Grädda i ugnen cirka 40 minuter.

3 comments:

  1. Så mysigt, jag hade redan moussaka på mat-att-laga-snart-listan. Blir så glad när du publicerar recept!

    ReplyDelete
  2. Sara: Ja, recepten verkar populära, kul!

    ReplyDelete