Tuesday, May 31, 2011

Nämnde jag att jag har startat en matblogg?


Just nu händer det alltså inte mycket mer spännande i mitt liv än att jag äter, så jag fortsätter med mina matinlägg. Igår blev det färskpasta med spenat, parmesan och valnötter i vitvinssås. Ljuvligt gott faktiskt.


 Idag åkte vi tillbaka till Bali en stund och åt en fantastisk Nasi Goreng. Jag kokte kornris till fyra personer och hackade tre gula lökar, fyra vitlöksklyftor, en grön och en röd chili och 200 gram haricots verts. Sen stekte jag en blandning av tre ägg och lite vatten till en pannkaka, stjälpte upp den och hackade den. Därefter wokade jag ett halvt kilo ekologiska räkor tillsammans med 2 msk curry innan jag hällde ner grönsakerna och blandade väl. Till sist blandade jag ner riset och äggpankakan och dekorerade med fem hackade salladslökar. Det blev succé. Helt klart.

Förra veckan kämpade maken och jag med en av mina kollegors dator som hade förlorat information hon inte ville bli av med. Gissa om hon blev glad när vi kunde hjälpa henne att återställa det. Som tack fick vi en smaskig prinsesstårta så självklart blev det finfika både igår och idag. Behöver jag säga att det var galet gott?

Monday, May 30, 2011

Lax- och fänkålssoppa

Vi har kommit in i en ond cirkel där vi har lagat ungefär samma mat varje dag så jag satte mig helt sonika ner och slog upp tio nya rätter i min receptpärm där jag samlar recept från diverse tidningar. Maken köpte hem alla ingredienser och nu testar vi en ny rätt varje dag. I tisdgas blev det denna goda soppa.


4 små portioner
450 gram ekologisk lax i bit
salt, peppar
smör
1 fänkålsstånd
2-3 msk hummer- eller skaldjursfond
4 dl vatten
2 dl fänkålsspad
1 dl vitt vin
2 dl grädde
ca 1 tsk maizena
1/2 kruka basilika

Gör så här
1. Skär laxen i bitar, krydda och stek gyllenbruna
2. Dela fänkålen i klyftor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Spara kokspadet
3. Koka ihop fond, vattem fänkålsspad, vin och grädde i 5 minuter. Red av med lite maizena utrört i lite vatten.
4. Tillsätt fint riven/klippt basilika och mixa eventuellt soppan med stavmixer (ej nödvändigt). Salta, peppra och lägg ner fänkålsbitar och laxbitar. Servera!

Sunday, May 29, 2011

Änglavakter


Ännu en deckare har plöjts igenom och denna gången provade jag Kristina Ohlsson och hennes Änglavakter. Nu tror jag att jag har läst så pass många deckare att jag kan våga mig på att rekommendera, så jag rekommenderar denna. Bra läsning.

Saturday, May 28, 2011

Min makes ljuvliga cheescake

 
Botten
12 digestivekex
75 gram smör

Fyllningen  
800 g philadelphiaost
 2 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
 2 msk vetemjöl 
0,5 tsk salt 
4 ägg
200 gram blandade bär

Gör så här

Smula ner kexen i en bunke och häll det smälta smöret över. Blanda tills du har en fin smet. Tryck ut blandningen i en bakform med löstagbar kant. Du behöver inte trycka upp smeten längs kanterna. Det ska bara bli en bottenplatta.

Ställ kallt.Värm ugnen till 175 grader.

Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret en bunke. Blanda ner vetemjölet och saltet och rör till en slät smet.

Rör ner äggen ett i taget så att de blandas ut ordentligt i smeten.

Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar. Låt kakan kallna helt och lossa den sedan från formen med en kniv eller liten spatel.

Dekorera med lite bär och servera!

Friday, May 27, 2011

Idag tänker jag på er


Ni fina. Du underbara, som har förlorat någon så oerhört värdefull på värsta tänkbara sätt. Inga ord finns för tröst, inga tankar kan skicka tillräckligt med styrka. Ändå är det allt vi kan ge er, dig, idag.

Thursday, May 26, 2011

Älska bär


Alltså finns det något bättre än bär? Jag ÄLSKAR sommaren när varje efterrätt kan se ut så här. Jordgubbar och blåbär och en liten fuskis med vindruvor nu innan krusbären mognat. Ser ni förresten kartan? Den fick man i senaste SAS-tidningen. Jag tycker att den är fin så jag sätta upp den på väggen och visa med nålar var jag har varit. Det har jag länge velat göra.

Wednesday, May 25, 2011

De där baksidorna

Missförstå mig rätt nu. Jag är överlycklig över att var gravid. Tro inget annat. Vägen hit har inte varit helt smärtfri och jag är tacksam över allt som är men nu är jag ju inte den där personen som lyckas vara sprudlande lycklig oavsett tillstånd. Så vad är det då för minus jag talar om när graviditet ska vara ett så rosenskimrande och harmoniskt tillstånd?

Alla ni som har varit gravida vet förstås. Infernaliskt illamående, extrem viktuppgång, begränsad rörlighet, så dålig kondition att mormor hade slagit mig i kapplöpning trots att hon inte längre är i livet och konstant dålig smak i munnen. Dessutom, har jag luktsinnet ifrån helvetet. Allt luktar illa. De första veckorna till och med min man. Som tur är har just det symptomet försvunnit, men att detta skulle vara mitt naturliga tillstånd? Nja.

Alla dessa ovanstående bekymmer är dock väldigt ringa om man jämför med det värsta av allt. Oron. Denna frenetsikt gnagande opålitliga oro som har slagit rot i min kropp och vägrar vika hädan. Oron över att något ska gå fel, att något ska hända, att något är fel utan att jag märker det, att det som absolut inte får hända ska hända. Jag vet. Det är helt MENINGSLÖST att oroa sig. Jag vet att det föds hundratusentals barn varje dag i världen och att det för de allra flesta går bra. Kvinnor har gjort detta i alla tider. Det spelar ingen roll. Jag är lika rädd i alla fall.

Min syster säger att det aldrig går över. "Du kommer att vara så där rädd varje dag i resten av ditt liv". Det är så det är att skaffa barn. Jag försöker vänja mig. Jag vill försöka lära mig att leva med den. Oron.

Snodde latlistan


Jag vill också göra latlistan jag hittade hos Lisa och Sandra

Vad gjorde du kl 08 imorse: Rättade uppsatser
Vad gjorde du för 15 min sedan: Cyklade hem från jobbet
Det sista du sa högt: Ha det så kul på träningen!
Det senaste någon sa till dig: Hejdå älskling
Vad har du druckit idag: Vatten och cappucino
Vad var det senaste du åt: En enormt god vegetariskt buffé på Rizraz i Köpenhamn
Vad var det senaste du köpte: En cappucino
Vad är det för färg på din ytterdörr: Ljusgrå och mörkgrå
Vad är det för väder hos dig nu: Soligt
Godaste glassmaken: Pistage eller lakrits eller melon eller blåbär baah, kan inte välja!
Tror du på kärlek vid första ögonkastet: Nja, snarare attraktion (behåller Lisas svar)
Sover du tungt: Japp
Drömmer du mardrömmar: Ja, det händer definitivt men inte ofta
Trivs du med ditt jobb: Absolut men önskar som alla andra lärare en lite mer rimlig lön...
Favoritklädsel: Klänningar i alla längder, former och färger
Favoritlåt just nu: Just nu...hrm, lyssnat mycket på Bara om min älskade väntar med Kjell Höglund de senaste dagarna av någon anledning
Vad ser du om du tittar till höger:  Soffan med en enorm kuddhörna (hur många kan man ha i en soffa?)och fönstret med en blå himmel och svajande träd utanör
Vad gör dig glad just nu: Att min fina Murray kommer och hälsar på i helgen (och låt inget dumt askmoln få hindra henne!)
Vad ska du göra härnäst: Laga någon ny spännande middag och ladda in foton från helgen.
Höger eller vänsterhänt: Höger.
Humör just nu: Glad men lite frustrerad efter många diskussioner på jobbet
Favoritgodis: Choklad och lakrits
Kläder just nu: Gul-röd-orange-randig klänning
Sommarplaner: Midsommar i Kalmar, semester på Sicilien, bad och massor av långa sköna dagar med jordgubbar och tidningar på stranden,
Hur många kuddar sover du med: En
Spelar du något instrument: Nej inte på riktigt men jag gillar att tuta i min tvärflöjt och plonka på min gitarr ibland
Morgon eller nattmänniska: Morgonmänniska i så fall. Jag somnar alltid på kvällarna men har inga problem att gå upp.  
Vad är viktigast för dig: Mina närmsta
Är du kittlig: Japp
Snarkar du: Jag tror det inte
Stjärntecken: Skorpion
Äckligaste insekten: Spindlar  
Längtar du mest efter just nu: Sommar!

Tuesday, May 24, 2011

Fusktårtan


Recept på tårtan jag gjorde i helgen efterfrågades men jag kan tyvärr inte ta åt mig äran. Den går oavkortat till Leila Lindholm, men här kommer hennes recept på Chokladpavlova för er som vill prova en ljuvlig sommartårta. Noterna undertill är dock mina.

7 st ekologiska äggvitor
5.25 dl strösocker
Saften av en 1/2 citron
3 msk kakao av god kvalitet
50 g mandelspån 

Personligen tycker jag att marängen blir bättre utan mandelspånen men det är en smaksak
 
Topping
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt
3 msk florsocker
1 l färska bär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.
3. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
4. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.
5. Blanda försiktigt i kakao (och mandelspån) i smeten.
6. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper (alt. som en tårtbotten).
7. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.
8. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.
9. Strö över bären.

Det jag gjorde annorlunda var att jag gjorde en vanlig marängbotten utan kakao i och istället smälte jag mörk choklad och hällde över marängbotten innan jag spritsade på gräddblandningen. Ett annat alternativ är att blanda i choklad i grädden. Det blir också väldigt smarrigt!

Monday, May 23, 2011

Jag.Är.Så.Trött

Jag vill ge er receptet på tårtorna och berätta om den indiska daal som jag gjorde till middag.  Jag vill skriva om en ny blogg jag hittat och förklara varför det inte alltid är så kul att vara gravid. Men just nu orkar jag inte. Jag är så fruktansvärt trött. Jag får helt enkelt återkomma.

Sunday, May 22, 2011

Tosselilla





Igår firade vi dubbel födelsedag genom att roa oss på Tosselilla. Jag tror att vi var det enda sällskapet där om åtta personer utan barn men tusan vad kul vi hade.

Kvällen slutade hos oss där vi åt en fantastisk smörgåstårta från Limhamns Fiskrökeri följt av cheescake och marängchokladtårta med färska bär. Jag hade tänkt att ta bilder på maten men kände mig så tramsig som alltid ska fota maten innan vi äter så jag lät bli. Nu ångrar jag mig lite för oj vad gott det såg ut. Note to self: fortsätt ta bilder på maten.

Mannen sammanfattade dagen med att det förmodligen var den bästa födelsedagen någonsin. Ett ganska gott betyg tycker jag.

Saturday, May 21, 2011

Skånska?

Inte undra på att barn inte kan skriva när skyltar ser ut så här. Eller?

Friday, May 20, 2011

Att döpa sig i Svenska kyrkan

Jag är djupt kluven till dopceremonin. Inte till handlingen i sig men till handlingen som tradition. Det vill säga, att man döper sitt barn trots att man inte är troende.

När människor väljer att döpa sina barn i Svenska kyrkan har jag all respekt för det. Har man en tro, en tro som man har tänkt igenom och står för, så ska man naturligtvis göra det som hjärtat säger. Om man däremot inte bekänner sig till den kristendomen så förstår jag inte varför man väljer att döpa sitt eller sina barn och därmed inviga dem i ett samfund som står för denna tro oavsett vad man själv anser om det.

Jag har hört många förklaringar till varför man väljer att vara medlem i svenska kyrkan och till varför man väljer att låta sina barn döpas men häpnar över att det är så vanligt att man gör det endast för att traditionen påbjuder det. Man tycker helt enkelt att det är lättare att lämpa över ansvaret på barnet när detta är stort nog att själv få välja. Men glömmer man inte då att det i så fall kanske hade varit bättre att låta barnen välja bland samtliga livsåskådningar den dag då detta kan bli aktuellt? Är man invigd i en viss församling som spädbarn indoktrineras man oavsett grad på engagemang i just denna tro och om man då som förälder inte är troende men tycker att barnet ska få välja själv, ja då borde man ju rimligen tycka att barnet likväl kan få bekänna sig till judendomen, buddhismen eller New Age?

Att man själv är med i kyrkan trots avsaknad av tro försvaras ofta med att man är med antingen för att få gifta sig och begravas i kyrkan och för att man vill bevara våra kyrkbyggnader som är vackra, svenska kulturarv. Man vill då också att ens barn ska ha möjlighet till detta. Men att gifta sig i kyrkan utan att vara troende eller att ha en kyrklig begravning borde ju rimligtvis sakna innebörd om man inte gör det inför Gud. Att vara med för att betala restaurering och bevaring av byggnader är nog bra men alla som betalar skatt i Sverige är med och betalar för dessa byggnader. År 2009 betalades 460 miljoner kronor ut till Svenska kyrkan för detta underhåll. Dessa pengar tas ut på skattesedeln oavsett medlemskap i kyrkan.

Ytterligare ett vanligt argument är att det är lättare att låta sig döpas när man är ett spädbarn än när man är vuxen. Det kan bli pinsamt att som 15-åring vara tvungen att gå ner i en stor bassäng bara för att sedan få konfirmera sig. Jag skulle ju tro att om man som 14- eller 15-åring känner att man har hittat sin tro eller är väldigt nyfiken så är inte dopet ett hinder. Eftersom jag själv har daglig kontakt med just ungdomar som är i konfirmationsålder så vet jag ungefär hur många tänker kring detta. Naturligtvis kan en del ungdomar tycka att det är pinsamt men kanske är de då inte redo att ta det beslutet. Man är ju dessutom välkommen till kyrkan oavsett om man är döpt eller konfirmerad eller inte. Jag skulle även tro att man får lov att gå och konfirmationsläsa även om man inte är döpt för att under läsningens gång bestämma sig för om man vill döpas och konfirmeras eller ej. Kanske vet någon annat något om detta?

Oavsett om man väljer att döpa eller inte döpa sitt barn, anser jag att det viktigaste är att tänka igenom sitt val. Om man väljer att göra det för att det är tradition, för att man tycker att det är fint eller för att människor runtomkring en förväntar sig det så får man ändå inte glömma att oavsett vad man själv tror så säger man ja till att barnet ska ingå i en församling som står för den kristna tron och man visar att man vill att barnet ska tas upp i kyrkans gemenskap. Varför göra det om man inte tror på kyrkans budskap? Dopet är inte en namngivningsceremoni i juridisk anda, utan en rent religiös ceremoni.

Tack och lov att det är fredag


En fredag har sällan känts så efterlängtad som denna. Det ska bli underbart med helg, allra helst med tanke på att den är full av mysiga aktiviteter. Imorgon fyller mitt hjärta år och vi ska fira hela dagen tillsammans med bästa vännen som nästan delar födelsedag med mannen. Jag ska definitivt äta glass. En stor sådan.

Thursday, May 19, 2011

Dagens irriterande tips

Jag vill inte påstå att jag är bättre än någon annan men blir inte ni irriterade när människor säger att de inte har råd att köpa ekologiskt, miljömärkt eller rättvisemärkt? Rena rama struntet. Sluta stoppa kundvagnen full av chips, läsk och snabbmat så ska du se att du har råd att välja grönsaker och frukt som inte är fulla av bekämpningsmedel och fraktade tre varv runt jordklotet. Ett annat alternativ för dig som vill spara på miljön är att välja vegetariskt fyra eller fem dagar i veckan. Garanterat billigare än kött.

Wednesday, May 18, 2011

Plus och minus

Det är faktiskt himla mysigt att vara gravid på jobbet när man jobbar på en skola. Jag älskar ungdomars ärliga sätt och raka frågor. Dessutom är de väldigt nyfikna och spända och man får en ny anledning till att prata även med de elever man i vanliga fall inte har så mycket kontakt med. Det hamnar definitivt på plussidan av graviditeten. På plus ligger också att vi ska få en bebis. Det överskuggar naturligtvis samtliga minus, även om dessa är betydligt fler.

Tuesday, May 17, 2011

Jag vet att du är ensam


Ni förstår, jag avverkar deckare på löpande band nuförtiden. Det har ju inte riktigt varit min gebit som ni vet. Jag fastnade liksom vid Wallanderböckerna i början av 2000-talet när vi var ute och luffade i Asien eftersom det var de enda svenska böcker man hittade på de där bytesställena. Jag älskade Henning Mankells Ystadpolis och slukade nog nästan varenda en. När det inte fanns fler kvar försökte jag med Håkan Nesser men jag kom aldrig riktigt in i Van Vetereens värld och där avstannade min deckarkarriär.  

Men nu är den alltså mer levande än någonsin och den senaste avklarade mordgåtan för min del var Bodil Mårtenssons Jag vet att du är ensam. Absolut läsvärd, men deckare är ju underhållning, tidsfördriv och jag gillar att lyssna på dem medan man gör annat, som att cykla, städa eller laga mat. Då är lättlästa kriminalare oslagbara. Eller vad säger ni?

Sunday, May 15, 2011

Bloggerstrul

Märkligt. Jag vet att vi är många som har haft problem med blogger denna vecka och det har bland annat resulterat i ett kommentarssvinn. Jag har fått mail om kommentar som ramlat in men på bloggen syns de inte. Har ni haft samma problem? Bara för att kolla gick jag in till några av er som jag kommenterat hos och upptäckte att mina kommentarer inte fanns där jag lämnat dem på vissa ställen. Är det någon som haft samma problem?

Saturday, May 14, 2011

Utflykt till Vintage by Nina


En hel del som gärna hade fått följa med hem till oss. Dessutom kan man få en fantastisk lunch på den franska bistron som ligger inklämd mellan antikviteterna på Storgatan 6 i Ängelholm.

Friday, May 13, 2011

I can see clearly now

Vi har haft personaldag på jobet idag och riktigt grottat ner oss i detaljer kring de nya läroplanerna och kursplanerna.  Finns det något bättre än att få sitta med likasinnade och diskutera perfekt particip, indirekt objekt och tidsadverbial? Nej, jag visste väl att ni skulle förstå.

Dessutom är det ju helg nu och kvällen ska bli sushi, fruktsallad, popcorn poppade i kastrull och skräckfilm med våra favoritkillar. Från klarhet till klarhet helt enkelt.

Wednesday, May 11, 2011

Tre tjejer, tre rätter

Lördagen liksom bara försvann när jag förberedde middagen för tre underbara kvinnor som bjöd sitt sällskap til kvällen. Nästan sju timmar förflög alltmedan skvaller, livshistorier, kärlek, hälsa och kaniner diskuterades ivrigt. Skratt blandades med allvar och kvällen blev så mycket bättre trots att det var första gången jag sammanförde just dessa tre.  Men vad åt vi då?

 Förrätt - picknickmackor med getostkräm, klyftade päron, ruccola, valnötter och honung

 Huvudrätt - ugnsbakadeknyten med grönsaker, ekologisk fisk, färska kryddor, chili och vitlökssmör

Dessert - Pavlovatårta med färska bär.

 Vårdukning

Tuesday, May 10, 2011

Loppissäsongen är igång!

I lördags var det loppisdags äntligen. Lions i Svedala slog upp portarna på lördagen och på söndagen var det Staffanstorps tur. Jag hann bara med en loppistur men det var lika pirrigt och roligt som vanligt. Erik var med som bärhjälp och skakade på huvudet när jag hittade 16 nya glas, en vinkaraff och en hög barnböcker som fick följa med hem. Men visst är de fina?

Monday, May 9, 2011

Verkan

Jag tror att jag har läst för många deckare för när jag läste Torbjörn Flygts Verkan väntar jag med spänning hela den långa upptrappningen på hur mysteriet ska lösas. Plötsligt är boken slut och jag kommer på mig själv med att tänka att det måste vara något fel, att en del måste fattas. Innan jag förstår. Det är ingen deckare. Det är inget mysterium som ska lösas. Det är ett människoporträtt, en psykologisk resa. Den är ganska intressant när man ser den på det sättet. Bara det att jag blev så överrumplad.

Sunday, May 8, 2011

Alltså den här magen

Var kom den ifrån? Jag som inte drack en endaste öl i Prag. Faktum är att jag inte har druckit en droppe alkohol på flera månader. Märkligt...

Saturday, May 7, 2011

Himlans vad gott


Hamburgare va, är det inte så himla gott ibland? Speciellt med hemmagjord coleslow, klyftpotatis och färska grönsaker. Ja, och självklart ska det ju vara en veggieburgare. Fredagsmat som heter duga.

Friday, May 6, 2011

Förvandlingen

Särskilt efter Pragresan och Kafkamuseum var vi ytterst spända på att gå och se Malmö Stadsteaters uppsättning av Förvandlingen. Det var längesedan jag läste boken men jag minns den fortfarande som en av mina bästa läsupplevelser.

De flesta besök på Hipp är väl värda sina pengar och så även denna gång. Fredrik Gunnarson gör en lysande prestation som Gregor Samsa när han på ett smått overkligt manér förkroppsligar den psykologiska metarmorfosen. Detta med hjälp av en spännande, nytänkande och ytterst finurlig scenografi. Även de övriga på scen bidrar till den obehagliga stämningen som fyller den dockhusliknande scenografin från första tonen av ouvertyren.

Sista föreställningen var i torsdags men jag hoppas verkligen att denna föreställning får chansen att komma igen snart.

Monday, May 2, 2011

Chokladsug

Berättade jag att jag fick världens största och lyxigaste påskägg av mannen? I vilket fall är det fullt av goda chokladägg med guldstänk (!). Det är för tillfället mycket svårt att hålla sig till godis enbart på helgerna.