Sunday, January 30, 2011

Hem ljuva hem


Låt oss fortsätta rundvandringen i vårt hem. Anledningen till att ni får mitt hem i retrostil är att det är den absolut bästa inställningen för att få med hela rummen, plus att smutsen inte syns...

I vilket fall. Som ni kanske vet trivdes jag bra i vår gamla lägenhet men jag saknade en plats där vi kunde samla alla nära och kära för långa middagar och samtal kring ett och samma bord. Äntligen har vi fått vårt matrum.

Syrran var snäll nog att fixa den nya skivan till bordsbenen och även skåpet till höger fick vi låna av möbelmästarna själva möbelmästarinnan och hennes man.

 Soffan kom bättre till sin rätt här och dessutom fick vi den fantastiska fåtöljen i förgrunden av en annan möbelfantast. Här är absolut inte klart ännu men vi är på väg.


Slutligen köket. Eller en glimt av det. Eller snarare en glimt av vårt nya fantastiska slagbord, inköpt av Mäster Henrik. Som jag har letat och längtat efter en pärla som denna. Småningom blir det nog matsalsbord men det får hända lite till innan dess. Just nu är det utmärkt extra mat- och bakutrymme!

No et moi

Tog en lång morgon i sängen och läste ut fina No et moi som Mia indirekt rekommenderade på sin blogg. En fantastisk liten historia som tar upp ett känsligt ämne på ett avskalat och vackert sätt. Läsvärd? Tout à fait. Oui.

Saturday, January 29, 2011

Vous êtes toujours les bienvenus


Hade jag vetat att ni var så många som ville komma så hade jag dukat för fler och lagat större baljor med mat. Det hade varit så kul att få bjuda in alla fina er.

Det efterfrågades lite recpet och jag hade ambitionen att fotografera all mat igår för att sedan kunna lägga ut bilder och recept men det liksom glömdes bort efter förrätten. Så här kommer recepten men bara bild på förrätten.

Rotsakspuré med ingefära och koriander
Här gjorde jag lite på måfå och det är bara att välja rotfrukter efter tycke och smak. Receptet är lagom som middag för 6 personer, förrätt för kanske 10.

1 kg morötter
2 stora palsternackor
5 - 6 sötpotatisar
1 kålrot
ca 1 dl färsk hackad ingefära
crème fraîche
färsk koriander
2-3 ekologiska buljongtärningar (smakar bättre)
Någon nypa salt

Koka alla rotfrukter i buljongvatten tills de är tillräckligt mjuka för att mixa. Häll av hälften av vattnet och tillsätt den hackade ingefäran. Mixa direkt med stavmixer i kastrullen tills dess du har en fin puré. Här kan man välja fasthet själv, antingen kör man på puré eller så häller man av mindre vatten så att det blir soppa.

Lägg upp i djupa skålar och garnera med en klick cf och färsk koriander. Servera gärna med färskt surdegsbröd och färskost med soltorkade tomater.


Svamprisottobullar med karameliserad rödlöksmarmelad, sparris och myntasås. Här får man höfta lite beroende på hur många man är.

Börja med att göra en risotto enligt ett recept du gillar. Jag använde en risotto som Erik gjort några dagar tidigare vilket är att rekommendera eftersom risotton måste vara kall innan man börjar forma bullarna. Sedan är det bara att ta fram risotton, blanda ner lite mer parmesan för att få bättre fäste och forma till små bullar. Stek på medelvärme att par minuter på var sida i lite olivolja tills bullarna fått en fin färg.

Sparrisen bara steker jag en stund tills de har blivit lagom al dente och fått fin färg. Har man en grillpanna är detta att rekommendera.


Rödlöksmarmeladen - den här kan jag rekommendera att göra en stor sats av eftersom den är underbar att plocka fram som tillbehör till det mesta. Receptet kommer från en Milleniums kokbok, restaurangen i San Francisco som jag berättade om som är en gourmetresto med bara veggiemat.

4 stora rödlökar
2,5 dl rött vin
1/2 dl råsocker
1 tsk rivet apelsinskal
Juicen från en apelsin
1 tsk balsamvinäger
Lite mer än 1 dl färska tranbär, alternativt en msk torkade
2 tsk riven ingefära
1,5 tskhavssalt
1/2 tsk malen svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser i en traktörpanna. Täck med lock och låt koka på medelhög värme i 10 minuter. Ta av locket och koka under omrörning tills all vätska är borta och löken är karameliserad, ungefär 20 minuter. Låt svalna till rumstemperatur innan du serverar. Kan förvaras i kylskåp en vecka.


Myntasås - världens enklaste, blanda någon god krämig youghurt med massor av färsk mynta och krydda med havssalt och lite citronpeppar eller vanlig peppar.


Frusen daimtårta garnerad med jordnötskross
Marängbotten - Här kan man fuska och köpa färdiga, supergott det med!)
100 g nötkärnor
3 äggvitor
2 dl socker

Glassmet:
3 äggulor
½ dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 st dubbeldajm eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad


Garnering:
Kakao eller hackad choklad och / eller chokladgodis


Smaklig måltid!

Friday, January 28, 2011

Fredag och ikväll står följande på menyn


Förrätt: Rotsakspuré med ingefära och koriander. Serevras med färskt surdegsbröd och färskost med soltorkade tomater (fick detta hos en kompis i veckan, smaskens!)

Huvudrätt: Svamprisottobullar med karameliserad rödlöksmarmelad, sparris och myntasås.

Efterrätt Frusen daimtårta garnerad med jordnötskross

Jag tror att det blir gott. Vad tror ni?

Thursday, January 27, 2011

Vårkänslor?

Det må vara minudgrader och åter snö eller glashal asfalt men solen
lyser från en klarblå himmel och vi nordbor vänder våra bleka ansikten
mot det där ljusa, klara, kisar och jublar inombords att nu är det
minsann snart vår!

Wednesday, January 26, 2011

Ett av de vackraste hemmen jag vet...



 
...tillhör min finaste vän Magnus. I senaste numret av Antik & Auktion visar han upp den samling av ljuvligheter som tillsammans utgör det han kallar hemma. Ren och skär njutning att bläddra sig igenom de välkomponerade bilderna, tagna av duktiga Carolina Romare, och bara insupa atmosfären.

Tuesday, January 25, 2011

Närskaordensittaihop?

Språknörd som jag är tycker jag att något av det roligaste med mitt jobb är att fundera över trender i språket och varför språket utvecklas som det gör. Något av det mest fantastiska med vårt svenska språk måste vara möjligheten att bilda nya ord genom att sätta ihop många ord. Som väderleksrapportsuppläsare eller finansministerpost eller varför inte regnbågsförskollärare eller soffslapparsöndag? Men när ska då orden sitta ihop och när ska de inte? Den stora och eviga frågan, åtminstone i mitt yrke. Engelskan i vår vardag har inte precis hjälpt till att förhindra särskrivning. Mina elever och väldigt många andra, verkar tro att följande ord skrivs så här:

jätte mycket. Min teori till denna särskrivning är att man ju faktiskt skriver isär vid de flesta förstärkningsord, såsom väldigt mycket eller otroligt mycket. Kanske kommer denna särskrivning att bli norm endera dagen. Den verkar vara svårstoppad.

Eller vad sägs om de här som jag hittade på denna roliga sida:

Om du är partysugen kanske du vill köpa en glad packad räkmacka eller varför inte ta en sväng in till stället med den här skylten Vi har sprätt ägg. Letar du efter ny personal? Kanske kan du anställa den hjälpsama person som just nu skriver på sin doktors avhandling eller den här med lite tvivelaktig bakgrund som skriver: Jag har bra grund men ingen vidare utbildning.

Ibland blir det dock knasigt på andra hållet.

Till slut och tillslut är alltså inte samma sak. Egentligen är ju betydelserna ganska vitt skilda, då det första betyder slutligen och det andra stäng eller förslut.

Jag menar inte att det är lätt och själv är jag nog snurrigare än någon, inte minst sedan jag började undervisa och läser felskrivningar varje dag.

Har ni andra exempel på ord som kan vara kniviga att skriva isär eller ihop?

Sunday, January 23, 2011

Spa i Stockholm?

Mina vänner i huvudstaden, jag skulle behöva er hjälp. Min svägerska fyller 30 och vi skulle vilja ge henne en mysig behandling på ett bra spa, antingen i Stockholm city eller söderut mot Västerhaninge till. Är det någon som har några bra tips? Vad har ni för upplevelser? Kan ni rekommendera mig var vi ska köpa ett presentkort? Jag hade blivit superglad om ni ville hjälpa mig!

Saturday, January 22, 2011

Vi har bott här ett tag nu

och jag har ju lovat er bilder men än har inget visats. Jag har varit dålig på att ta bilder och dessutom har jag inget bra objektiv för att ta fina inomhusmiljöbilder. Jag tog några bilder innan jul och för att börja med något så får ni tjuvkika in i vårt sovrum.

 Vi köpte ju ny säng inför flytten och jag lovar att det är ett av de bästa köp vi gjort för oj vad skön den är. Nu står den framför fönstret in mot gården. Det vita överkastet från Linum hittade vi på en antikmarknad innan jul och pläden ovanpå är från HAY. Elefanterna är Estrid Erikssons från Svenskt Tenn och bredvid ligger Hanna Werning s fina djurtemakudde från Borås Cotton. Av min snälla syster fick vi dessutom sänglamporna E' från Kartell.


Erik platsbyggde en bokhylla i sovrummet eftersom det fanns ett perfekt "hål" i ena väggen för det, men vi kommer definitivt att behöva fler bokhyllor eftersom denna redan är fylld till bristningsgräns. Jag ska försöka ta fler foton inom en snar framtid!

Friday, January 21, 2011

Min manipulativa optiker

Sedan ett år tillbaka har jag linser, vilket är väldigt skönt. Jag har inget gravt synfel utan är närsynt och har cirka minus 1 på båda ögonen. Jag har haft engångslinser under året som gått och dessa har jag betalat 350 kronor i månaden för. Jag har förstått på mina vänner som också har linser att det är ganska mycket pengar med tanke på mitt enkla synfel.
Nu var det då dags att gå på återkontroll hos min optiker som jag verkligen inte klarar av. Ni vet hur det kan vara med vissa människor, när det på något vis inte spelar någon roll vilka ord som utbyts, hur man väger dem, det blir liksom bara fel och dumt i vilket fall. I vilket fall har jag funderat på att byta linser till månadslinser eftersom jag tycker att det verkar helt sjukt att man ska slänga både plast, aluminium och linser varje dag. Vilket miljöboveri!

Sagt och gjort. När jag kommer till optikern berättar jag vad jag tycker och känner varpå han tillhandahåller vilka alternativ som står till buds. Han berättar först om två sorters linser som är relativt billiga och sedan om en annan sort som är mycket dyrare. När jag frågar vad det är för skillnad så håller han en lång utläggning om syregenomsläpp och om vad som kan hända om man inte får tillräckligt med syre till ögonen (fruktansvärt obehagligt!). Vi något tillfälle nämner han att man inte längre gör linser som släpper genom för lite syre, men den här informationen försvinner i vimlet av ord som flödar ur hans mun och harangen avslutas med att han minst tre gånger påtalar att de dyraste linserna är riktigt bra linser. "Så pass bra är dem, att skulle jag själv använda linser hade jag definitivt valt dessa".

Nu är min fråga. Skulle jag efter den utläggningen då säga "Tack för informationen men jag tar de lite billigare, är ändå inte särskilt rädd om mina ögon"? Nej, naturligtvis säger jag "Ja, men jag tar de där dyra, de verkar ju bäst". Snabbt som ögat skriver han ut ett kvitto, prackar på mig ännu en flaska linsvätska, eftersom man ABSOLUT inte får använda samma linsvätskeflaska (alltså inte behållare eller något sådant utan flaska) som sin man, då bakterierna kan spridas, samt en liten flaska ögondroppar för 114.-.

I samma sekund som jag kommer utanför dörren undrar jag varför jag inte med självsäker röst sa att jag ville ha det billigare alternativet. Det är ju inte som att han skulle sälja farliga linser? "Vi har de här säkra linserna och sen har vi de här superfarliga som kommer att göra dig blind inom fem år, vilka väljer du?".

Thursday, January 20, 2011

Rimligt?

Jag är alltså på föreläsning för att lyssna på en utredare som ska
prata om skolreformen. Nyss har vi tillbringat tio minuter väntandes
på att samtliga vuxna människor som frivilligt kommit hit ropades upp.
Rimligt?

Lång dag

Det var evigheter sedan jag köpte kaffe på stan. Jobbar man i en liten
håla får man nöja sig med det halvbrända på kokplattan i
personalrummet.

Idag är det dock en extra lång dag och just nu ska jag iväg på ett
kvällsseminarium. Långa dagar blir alltid bättre med kaffe!

Tuesday, January 18, 2011

Tillbaka till mörkret

Jag har blivit förbjuden att visa fler exotiska paradisbilder så här i mörkaste januari så jag ska lugna ner mig lite och återgå till lite mer vintriga inlägg. Det har blvivit en del läsning i vinter och jag har nyss avslutat en deckare till, hör och häpna. Jag är ju egentligen ingen deckartjej men så läste jag Hypnotisören i höstas och blev sugen på mer Kepler. Så nu har jag nyss avslutat Paganinikontraktet. Så vad tyckte jag? Tja, den var helt okej. Precis som Hypnotisören. Helt okej, inget jag inte hade klarat mig utan men absolut bra underhållning på bussen till och från skolan.

Nu ska jag, sist på bollen ge mig i kast med den här:



Samtidigt som jag avslutar den här efter tips från Mia:


...och lyssnar på den här:



Update: Förlåt alla stavfel, måste varit rejält trött när jag skrev!

Monday, January 17, 2011

Ni måste göra det

Ett trick?
Kanske inte...
Trött och nöjd
Om ni får chansen i livet och inte redan har testet så bara måste ni testa surfing. Det är så fantastiskt frustrerande och irriterande att paddla som en tok, få kramp i armar, axlar och nacke, bli spolad åtskilliga gånger när man fastnar innanför ett break, knappt få luft mellan vågorna och sen äntligen komma loss, bara för att snubbla på nästa våg och svepas med av vitvattnet in till stranden ännu en gång och gärna då riva upp armar och ben på något rev eller knivskarpa stenar på vägen in. Låter det lockande?

Men så är det ju det där andra. Känslan. Den stora, obytbara, livsbejakande känslan av att vara ett med naturen, av att trotsa de lagar vi så invant underkastar oss var dag och faktiskt lyckas, om så bara en gång på en hel dag. Stå där och känna sig odödlig, oövervinnerlig och apcool, även om man ser ut som en säck potatis som skitit på sig. Det spelar liksom ingen roll. Det är jag som regerar. Den känslan mina vänner. Unstoppable.

Sunday, January 16, 2011

Vad jag älskade


Min svärfar brukar ge oss böcker i julklapp och det är alltid spännande att läsa något som någon annan har valt ut till en. Den här julen fick jag Siri Hustvedts Vad jag älskade som är en djupgående, obehaglig men väldigt vacker historia om den livslånga vänskapen mellan två vuxna män.

Jag hade förmodligen inte valt boken själv men jag tyckte om den. Den var speciell, olik något annat jag läst och kanske just därför bet den sig fast. Har ni någonsin fått beskrivit för er hur en tavla så väl att ni utan att själv ha sett den, kan se den framför er helt tydligt? En av de båda männen är konstnär och hans verk beskrivs detalrikt och ingående genom bokens gång och blir på så vis en del av historien. Det är vackert och kanske lite frustrerande, men fascinerande.

Vad tycker ni? Har ni läst den?

Saturday, January 15, 2011

Balangan Beach

Ni önskade fler bilder från paradiset. Detta var stranden där vi tillbringade mest tid. Och det är ännu vackrare i verkligheten.



Wednesday, January 12, 2011

Jag är inte ensam

Nu när Malin säger precis allt det jag känner men kanske inte riktigt vågat säga så kanske jag även ska lyssna på hennes boktips och läsa den här:




Tuesday, January 11, 2011

Balinese food

Åt ni någonsin Nasi Goreng i skolmatsalen? På vår skola hade vi det hela tiden och man tänkte väl inte så mycket mer om det än om blodkorv och potatisbullar.

Nasi Goreng är en indonesisk rätt med ris, kyckling och grönsaker och på Bali går det att få en Nasi Goreng eller en Mie Goreng, som är motsvarigheten med nudlar, ungefär var som helst.

Alla vägar på ön, och stränder med för den delen, är kantade av små Warungs, ett slags smårestaurang som oftare består av tre väggar än fyra. Det verkar kort sagt som att i princip de flesta har ett litet skjul med en kokplatta, några plastbord och stolar och en hel del förfriskningar. På en griffeltavla kan man sedan läsa om vad som står till buds.

Nasi Goreng!

På bilden äter jag resans godaste måltid i en liten warung i Jimbaran. Jättetallriken gick på 15 kronor. Sen finns det såklart en hel massa balinesisk mat som till exempel Satay, som är grönsaker, något slags kött (oftast kyckling)och ris med jordnöstsås.

Men det bästa av alls är att det är busenkelt att vara vegetarian på Bali. Balineserna själva äter inte mycket kött alls utan drygar mest ut vegetariska rätter med lite kyckling eller kött. Det innebär att man som vegetarian kan frossa i alla goda grönsaksrätter med tofu, tempeh, goda såser, röror och diverse blandningar. De ledande kryddorna verkar vara chili, koriander, vitlök och curry men även sesam är vanligt, gärna som olja.

Chiken satay

Smaskigt, starkt och vegetariskt på Luna café i Ubud

Eftersom det är en ö så finns det självklart gott om mat från havet också. Särskilt i Jimbaran som är speciellt känt för sina fiskrestauranger, går det att få färsk fisk och skaldjur så ofta som du bara vill. På morgnarna ser man ofta de små fiskebåtarna eller enstaka fiskare som står och kastar nät eller spö vid stranden och i tankarna på restaurangerna är det bara att peka på den hummer eller krabba du önskar spisa.

Jag äter ju oftast inte fisk hemma men om det är närfångat och det är fisk och skaldjur som enligt naturskyddsföreningen är okej att äta så smaskar jag gärna i mig av dessa delikatesser och på Bali gick det verkligen inte att undvika.

Vår utvalda mat hamnade i en balja på väg till grillen!

Sunday, January 9, 2011

La Joya

Nu är vi hemkomna och i tryggt förvar i töande Malmö. Men vilken semester vi har haft. Magisk. Helt enkelt så. Eftersom det var vår smekmånad så bestämde vi oss för att lyxa till det rejält och bo på lite flottare hotell än vad vi annars kanske skulle ha gjort. Kommer ni ihåg bilderna från hotellets hemsida? Det mest makalösa är att verkligheten överträffar. Med hästlängder. Hur ofta händer det? La Joya som ligger på Balangan Beach på det som kallas Bukit-halvön på södra Bali var verkligen ett paradisnäste värt namnet. Vi bodde i en mysig bungalow med egen trädgård och intog måltider inför en enorm utsikt framför poolen.

Vår bungalow med grönt tema.
Utsikt från en solstol
Hotellträdgården
Hotellet sett från utsidan
Svalkar fötterna i poolen
Mitt enda krav på hotellet, pool utan kant

Wednesday, January 5, 2011

Padang-Padang surf camp

Efter ett par försök på egen hand bestämde vi oss för att hänga på ett
Surf Camp beläget vid stranden Padang-Padang, som ligger nära våra
hotell på Bukithalvön. Det var riktigt tufft men otroligt roligt att
under tre dagar köra för- och eftermiddagspass tillsammans med väldigt
duktiga balinesiska instruktörer. Dessutom fotade de varje dag och
lade upp på hemsidan så att man kan begrunda sin utveckling. Här ser
ni mig in action!

Tuesday, January 4, 2011

Paradiset

Klockan är sju på kvällen och fortfarande kan man sitta ute i
baddräkt, njuta av att precis ha fått en härlig massage efter två
dagars intensiv surfing. Lite slappande vid poolen med ett glas
färskpressad citron innan det är dags för middag. Detta är nog så
paradislikt det blir.

Sunday, January 2, 2011

Frukost

Jag har dessvärre inlett 2011 med att två morgnar i rad äta frukost på
vårt fina hotell "Villa Balquisse" och jag har väldigt svårt att se
att jag kommer att se fram emot de ändlösa dagar av fil och müesli som
väntar när vi väl kommer hem.