Saturday, January 29, 2011

Vous êtes toujours les bienvenus


Hade jag vetat att ni var så många som ville komma så hade jag dukat för fler och lagat större baljor med mat. Det hade varit så kul att få bjuda in alla fina er.

Det efterfrågades lite recpet och jag hade ambitionen att fotografera all mat igår för att sedan kunna lägga ut bilder och recept men det liksom glömdes bort efter förrätten. Så här kommer recepten men bara bild på förrätten.

Rotsakspuré med ingefära och koriander
Här gjorde jag lite på måfå och det är bara att välja rotfrukter efter tycke och smak. Receptet är lagom som middag för 6 personer, förrätt för kanske 10.

1 kg morötter
2 stora palsternackor
5 - 6 sötpotatisar
1 kålrot
ca 1 dl färsk hackad ingefära
crème fraîche
färsk koriander
2-3 ekologiska buljongtärningar (smakar bättre)
Någon nypa salt

Koka alla rotfrukter i buljongvatten tills de är tillräckligt mjuka för att mixa. Häll av hälften av vattnet och tillsätt den hackade ingefäran. Mixa direkt med stavmixer i kastrullen tills dess du har en fin puré. Här kan man välja fasthet själv, antingen kör man på puré eller så häller man av mindre vatten så att det blir soppa.

Lägg upp i djupa skålar och garnera med en klick cf och färsk koriander. Servera gärna med färskt surdegsbröd och färskost med soltorkade tomater.


Svamprisottobullar med karameliserad rödlöksmarmelad, sparris och myntasås. Här får man höfta lite beroende på hur många man är.

Börja med att göra en risotto enligt ett recept du gillar. Jag använde en risotto som Erik gjort några dagar tidigare vilket är att rekommendera eftersom risotton måste vara kall innan man börjar forma bullarna. Sedan är det bara att ta fram risotton, blanda ner lite mer parmesan för att få bättre fäste och forma till små bullar. Stek på medelvärme att par minuter på var sida i lite olivolja tills bullarna fått en fin färg.

Sparrisen bara steker jag en stund tills de har blivit lagom al dente och fått fin färg. Har man en grillpanna är detta att rekommendera.


Rödlöksmarmeladen - den här kan jag rekommendera att göra en stor sats av eftersom den är underbar att plocka fram som tillbehör till det mesta. Receptet kommer från en Milleniums kokbok, restaurangen i San Francisco som jag berättade om som är en gourmetresto med bara veggiemat.

4 stora rödlökar
2,5 dl rött vin
1/2 dl råsocker
1 tsk rivet apelsinskal
Juicen från en apelsin
1 tsk balsamvinäger
Lite mer än 1 dl färska tranbär, alternativt en msk torkade
2 tsk riven ingefära
1,5 tskhavssalt
1/2 tsk malen svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser i en traktörpanna. Täck med lock och låt koka på medelhög värme i 10 minuter. Ta av locket och koka under omrörning tills all vätska är borta och löken är karameliserad, ungefär 20 minuter. Låt svalna till rumstemperatur innan du serverar. Kan förvaras i kylskåp en vecka.


Myntasås - världens enklaste, blanda någon god krämig youghurt med massor av färsk mynta och krydda med havssalt och lite citronpeppar eller vanlig peppar.


Frusen daimtårta garnerad med jordnötskross
Marängbotten - Här kan man fuska och köpa färdiga, supergott det med!)
100 g nötkärnor
3 äggvitor
2 dl socker

Glassmet:
3 äggulor
½ dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 st dubbeldajm eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad


Garnering:
Kakao eller hackad choklad och / eller chokladgodis


Smaklig måltid!

1 comment:

  1. Gode gud, jag hade kommit ögonblickligen ! =)

    ReplyDelete