Nasi Goreng är en indonesisk rätt med ris, kyckling och grönsaker och på Bali går det att få en Nasi Goreng eller en Mie Goreng, som är motsvarigheten med nudlar, ungefär var som helst.
Alla vägar på ön, och stränder med för den delen, är kantade av små Warungs, ett slags smårestaurang som oftare består av tre väggar än fyra. Det verkar kort sagt som att i princip de flesta har ett litet skjul med en kokplatta, några plastbord och stolar och en hel del förfriskningar. På en griffeltavla kan man sedan läsa om vad som står till buds.
Nasi Goreng! |
Men det bästa av alls är att det är busenkelt att vara vegetarian på Bali. Balineserna själva äter inte mycket kött alls utan drygar mest ut vegetariska rätter med lite kyckling eller kött. Det innebär att man som vegetarian kan frossa i alla goda grönsaksrätter med tofu, tempeh, goda såser, röror och diverse blandningar. De ledande kryddorna verkar vara chili, koriander, vitlök och curry men även sesam är vanligt, gärna som olja.
Chiken satay |
Smaskigt, starkt och vegetariskt på Luna café i Ubud |
Jag äter ju oftast inte fisk hemma men om det är närfångat och det är fisk och skaldjur som enligt naturskyddsföreningen är okej att äta så smaskar jag gärna i mig av dessa delikatesser och på Bali gick det verkligen inte att undvika.
Vår utvalda mat hamnade i en balja på väg till grillen! |
Ju mer du skriver desto mer vill jag åka dit!
ReplyDelete...jag skulle precis till att fråga hur du löste den vegetariska biten med tanke på allt prat om kyckling ;) Det ser verkligen jätte gott ut och jag blir inte ett dugg mindre sugen på att besöka dessa paradis!
ReplyDeleteKram
Jag vill ocksa! :) Gud sa gott det ser ut, och skönt att du hade mycket vegetariskt att välja pa.
ReplyDeleteKram kram
MUMS! Det ser alldeles fantastiskt ut. Det kurrar i magen som aldrig förr. :-)
ReplyDeleteJess: :)
ReplyDeleteEllinor: Det måste du verkligen göra du som är en sådan restok!
Lisa: Ja det är ju inte alltid det är fallet!
Alexandra: Ja det var ljuvlig mat, verkligen!
Alltså, maten ser HELT UNDERBAR ut!
ReplyDeleteDet triggar ju mina res-nerver ännu mer! :) Vilken lyx att vara ledig och kunna äta god och billig mat!