Tuesday, September 30, 2008

En buss som hamnat fel


Denna stod parkerad på Stortorget jag tror det är till Erik så att han ska känna sig hemma!

Serges tjejer



Den här helt galna versionen av en av mina favoritlåtar Comment lui dire adieu med två av mina favoriter passar bra idag under den lite mulna tisdagshimlen. Den börjar väldigt vackert för att sen totat flippa ut.

Jag fullkomligt älskar bilderna på Jane Birkin överst och Francoise Hardy underst. Underbara foton som fångar hela den där mytiska atmosfären som omgav kändisar på 60-talet.

Foto: Wikipedia

Tisdagarna med Todorov

En ny dag, dags att ta tag i alla böckerna som ligger och stirrar ilsket på mig från skolväskan. Usch vad jag är trött på skolan just nu, och som jag längtar efter att få börja jobba. Jag vet att det är grymt lyxigt att vara student, för även om extrajobbet stjäl nästan varenda lördag, så är det jäkligt skönt att sitta med en kaffekopp i myskläder framför datorn vid köksbordet och inte bekymra sig för någon annan människa än sig själv. Jag har dessutom efter flera års studier blivit relativt diciplinerad och jobbbar mellan 9 och 5 nästan varje dag som jag inte befinner mig i skolan.

Men även om det är fantastiskt kul att lära sig saker så börjar jag känna en lätt frustration över mina nuvarande studier. Jag kommer troligen aldrig i mitt framtida läraryrke att ha nytta av det jag lär mig på en kandidatkurs i franska. Tråkigt nog skulle jag vilja säga men det är fruktansvärt svårt att lära sig ett språk i skolan i allmänhet och kanske franska i synnerhet så om språkundervisningen inte genomgår en rejäl reform med mig i spetsen inom de närmsta åren så tror jag att jag klarar mig rätt bra på de mest elementära kunskaperna inom ämnet. Men den dagen den sorgen, nu har jag dessvärre inget annat val än att sluta läsa bloggar och hugga tag i ännu en filosofisk text av vår gamle vän Todorov som ska analyseras och resumeras. Ha en härlig dag!

Monday, September 29, 2008

Hummermiddagen

Finmiddag med hummer, krabba, nybakt bröd, aioli och mousserande

En del av veckans fångst

Hanna provar den japanska skaldjurssaxen

Denna drog jag upp!

Sista morgonen





Sitter framför datorn hemma vid köksbordet igen och drar ut på ledigheten genom att lägga in helgens bilder istället för att göra research till min c-uppsats. Semesterdagarna gick för fort som vanligt och jag längtar tillbaks till den vackra ön. Jag ska i alla fall ta vara på det fina vädret här hemma och sticka ut och springa en runda i parken innan jag sätter igång med pluggandet på allvar.

Sunday, September 28, 2008

Vandring runt ön





Jag vaknade precis lite för sent för ta till vara på gryningsmorgonljuset men jag gick ändå en runda på ön och fotograferade lite. Nu sitter jag nere på bryggan och hör de små vågorna skvalpa in emot stenarna. Båten var de tvungna att ta in på fastlandet igår när det blåste kuling. Det är något oerhört befriande över att inte kunna lämna den platsen man befinner sig på. Jag önskar innerligt att vi hade kunnat stanna längre här och den här helgen har jag bestämt mig för att jag verkligen vill ha ett lantställe någon gång i livet. Det är naturligtvis ohållbart rent ekonomiskt att få tag i ett ställe av den här kalibern men ett litet torp i skogen kan man väl få önska sig. Nu ska jag och mina drömmar gå och äta frukost, sen ska vi ut på sista hummerdragningen!

Saturday, September 27, 2008

När jag undrar vart tiden flydde vill jag minnas det här


Äntligen hemma i det mysiga huset igen. Vi har duschat, tagit på torra kläder och käkat lunch. Nu har jag krupit upp i en fåtölj med min Proust, medan vinden viner utanför fönstret. En liten höststorm är på väg och slår höga vågor mot klipporna. Från köket kommer en doft från brödet som håller på att gräddas och de nyfångade humrarna kokar på spisen. Jag vill inte vara någon annanstans en septemberdag som denna.

Vem kan segla förtvan vind, vem kan ro utan åror...


En minst sagt dramatisk eftermiddag i Havsten. När det var min tur att dra upp den för dagen femte tinnan blev glädjen stor då vi till vår lycka insåg att där satt hela 2 humrar och ett helt gäng krabbor! En halvtimme senare slutade motorn att puttra... Soppatorsk...Det är alltså bara att bita ihop och ro in nu. Som tur är har vi både åror och vinden på vår sida!

Ingen hummer i denna tinna heller






Efter 4 timmar på sjön igår på mitt första hummerfiske hade vi inte dragit upp en enda hummer. Det blev spenatsoppa till middag istället och en öl i solen, inte fy skam det heller. Charmen med skärgården njuts till fullo ändå, igår fick vi nyponsoppa gjord på nyplockade nypon och ikväll blir det paj på björnbärsskörden. Nu är vi återigen på väg ut i den lilla ekan men dagens första 3 tinnor har endast bjudit på strandkrabbor, sjöstjärnor samt en och annan flundra, eller skrubba som man säger häromkring. Håll nu tummarna för oss och jaktlyckan i eftermiddag!

Thursday, September 25, 2008

Ibland behöver man en kram


Något av det värsta jag vet är när någon får mig att känna mig korkad eller mindre vetande i en viss situation. Nyss var jag med om just detta och jag blir arg av många anledningar. För det första blir jag upprörd över att det finns så många människor, som befinner sig i starkare positioner inom olika domäner, såsom chefer, lärare eller handledare, som så fatalt misslyckas i mötet med sina "underordnade" i olika diskussioner och som av den anledningen väljer att exempelvis inte bemöta kritik från vederbörande utan istället går i försvarsställning och svarar genom att vända kritiken mot denna person. För det andra blir jag förbannad på mig själv för att jag är så dålig på att kritisera samt på att lyssna på kritik utan att ta det som personangrepp. Om jag får höra att jag missuppfattat något eller inte förstått något jag borde förstått blir jag fruktansvärt självkritisk och känner mig misslyckad och korkad. Det brast helt enkelt på båda håll den här gången och färgad av mina tidigare mer eller mindre blodiga tvister med diverse "överordnade" från olika instanser lämnade jag slagfältet innan striden (som överhuvudtaget inte borde vara en strid utan en förhandling) ens hade hunnit börja. Kanske är det att ha kommit en bit på vägen att inte längre vänder min stundtals dåliga självkänsla mot diverse diskussionspartners men någon gång måste jag sluta att bli så förtvivlat ledsen varje gång jag inte klarar av att uttrycka min åsikt och få gehör för den. Jag tror på något vis att det kanske är ganska kvinnligt att känna så. Jag har svårt att tänka mig att någon av de män jag har i min omgivning skulle ta så illa upp av att bli ifrågasatta. Eller?

Tuesday, September 23, 2008

Det går inte så bra för MFF

Nej, jag tänker inte gå så långt som till att byta lag men visst är man sugen på guldet som pojkvännens lag nosar på. Nåja, det var kallt idag när jag skulle springa och jag hittade till mitt försvar ingen annan mössa, men jag skämdes faktiskt lite när jag sprang förbi Malmö stadion och studerade frenetiskt mina löparskor ett tag...

Äntligen är vi igång igen

Vår tisdagklubb med middag, dessert och Desperate Housewives har varit saknade under sommaren. Ikväll blev det avocadopasta, äpplepaj och så vin förstås hos Malin. Visst har sommarkvällarna varit sköna med utomhusaktiviteter, grill och bad men nu är det dags för tända ljus, varmt the och långa diskussioner...

Fransk tivolimusik

Emily Loizeau är lite sagolikt uppstudsig på något sätt. Jag tror bestämt att jag gillar det.

Om du som jag längtar till ett Frankrike på Fanfans vis så lyssna på Je suis jalouse och klicka sen vidare till senaste skivan L'autre bout du monde

La critique

Vissa dagar känns det som att jag halkat in på min utbildning på ett bananskal. Jag sitter med näsan i Histoire de la litterature francaise och försöker läsa om hur litteraturkritiken kom till på 1600-talet. Jag har hitintills inte förstått ett dugg och funderar nu på att gå ut och springa en runda för att se om lite frisk luft kan rensa hjärnan. Fast jag undrar, kanske behövs det mer än bara luft, exempelvis ett helt nytt ordförråd för att det här ska gå vägen...I det första stycket fick jag slå upp ungefär var tredje ord och sen försökte jag göra en kort sammanfattning av vad jag läst. Är det någon som förstår den så kontakta mig gärna:

Under 1800-talet steg historieämnet i värde bland vetenskaperna. Kritiken har på jakten efter noggrannhet mer och mer styrts in mot historisk undersökning. Efter andra världskriget har den litterära historien, berikad av mentalitets- och konststudier, fortsatt sin briljanta karriär. Men uppsvinget och sönderfallet av humanistisk vetenskap (sociologi, psykoanalys, lingvistik och mytologi) framkallar genast nya tolkningar av verk. Konflikter uppstår och kräver att man reflekterar över förutsättningar och begränsningar av varje metod.

Från och med 1600-talet började man att se på litteraturkritik inte bara som ett sätt att bekämpa dålig kultur utan även som en förmedlare av bra kultur, samt för att kunna ta del av sin egen konst genom andras ögon...

Begripligt? Jag ger up...

Monday, September 22, 2008

Godmorgon min sol

"Jag blir så glad varje morgon när jag vaknar och ser dig. Tänk att jag får vara med dig, du gör mig så lycklig". Att få höra de orden åtminstone en gång i livet borde vara alla människor förunnat. Inte bara för att få saker i livet kan slå att få vara någon som gör någon annan lycklig, men också av den enkla anledningen att kärlek genererar kärlek och ur att få höra något så positivt kan det bara komma gott. Jag är så glad att du känner så, och jag känner precis likadant, bara så att du vet...

Höstäpplen när de är som bäst


Gissa om vi blev glada för min systers och svågers finfina inflyttningspresent som passade perfekt på vår köksvägg! Mia, jag vet att du är sjukt sugen på äpplet och jag skäms nästan lite över att jag fått det nu men om det är till någon tröst har jag också suktat i flera år...Om du inte hittar det någonannanstans så kika in på David Design i Malmö om du har vägarna förbi!

Sunday, September 21, 2008

Tusen tack för idag

Buffébordet står färdigt. Efter en veckas slit, här är resultatet



Jag ser till att det blir lite mysigt.

Alla ska veta vad det är de stoppar i sig

Nu ska vi bo ihop!

Mer kakor...

Tusen tack familjen och alla vännerna för alla fina inflyttningspresenter och framförallt för att ni kom och firade med oss idag. Jag och Erik hade en supermysig dag med er!

Redo för kafferep imorgon

POLLYCHOKLADMUFFINS

LAKRITSMUFFINS

HALLON- OCH BLÅBÄRSPAJ
Världens enklaste men godaste knäckpaj kan göras på vilken frukt eller bär som helst. Ta ca 8 skivade äpplen eller 250 gram bär och bred ut i botten av en pajform. Blanda:

100 gram margarin
1 dl pärlsocker
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Strö sedan smuldegen över frukten/bären och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills frukten är mjuk och pajskalet gyllenbrunt.

MINIKLADDKAKOR MED NON STOP
Minikladdkakor görs som vanlig kladdkaka men häll upp degen i muffinsformar istället och grädda lite kortare tid. När de är färdiga, tag ut dem ur ugnen och lägg en bit mörk choklad på varje kaka och låt den smälta. Strö sedan över lite godis exempelvis Non stop, som får fastna i chokladen. För extra smak blanda i Non stop i smeten också!

Ännu fler bakverk inför morgondagens inflyttningskafferep. Vi förväntar mellan 20 och 30 gäster under dagen och har bakat ca 150 kakor om man räknar alla enstaka och 8 personer på varje paj. Jag tror nog att det ska räcka...Jag har verkligen sett fram emot ett riktigt kaffekalas med 7 sorters kakor länge och det ska bli underbart att duka fram imorgon på fina kakfat med fina koppar och fat, alla kakorna, kaffe och saft.

Friday, September 19, 2008

Fredagsfika


Jessica bjöd på eftermiddagsfika på skolan även om det ser väldigt mycket ut som en SJ-tågfika...

Uppdrag barn

Ett samarbete mellan Childhood och Vattenfall värt att stödja.



Läs mer på http://www.uppdragbarn.se/

Inspirerande studiemiljö


Visst ser det härligt ut. En äkta höstdag precis så som det ska vara. Jag blir alltid lika överraskad över hur lycklig de första septemberdagarna gör mig. Doften av hög, klar luft och solen som pressar sig in mellan de alltmer glesnande lövverken får mitt sinne att vakna till som inget annat. Den fjärde årstiden har alltid varit en favorit, kanske för att jag är född då, trots att många hävdar november som vinter och september mer som sensommar. Jag antar att det har med inställningen till våra unika nordiska årstider att göra. Det är vad man förtvivlat vill eller för den del fruktar att det ska vara, men oavsett så njut av hösten, den är få förunnad.

ESF


Sällan har staden varit så polistät som under dem här veckan. Igår på väg in till Lund mötte vi ca 30 polisbussar , förstärkning från både Göteborg och Stockholm. Jag undrar stilla vem demonstranterna förväntas bli aggressiva mot under sitt eget anordnade event...

Thursday, September 18, 2008

Bakmani

Syltgrottor
Blanda

4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver

Finfördela 175 gram margarin och rör ihop till en smidig deg.

Rulla ut till en längd, 2-3 cm tjock. Skär i skivor och lägg i små pappersformar (alternativt på bakplåtspapper på plåt). Gör en grop i varje kaka och klicka i valfri sylt. Grädda i 5-7 minuter på 175 grader.

Hasselnöt-, banan- och chokladmuffins

Kanel- och kardemummasnäckor

Havrekakor

Lingonrutor
4,5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1msk bakpulver
150 gram margarin
1 ägg
2 dl lingonsylt

blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke, Finfördela matfettet i detta. Tillsätt ägg och blanda. Tryck ut degen i en smord liten långpanna, 20x30 cm. Fördela sylten

Strössel

1 1/2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram margarin

Blanda havregryn, socker och vaniljsocker. Smält fettet och häll över. Rör om och bred över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Ja, jag kände att jag behövde förklara mig lite med tanke på min bloggfrånvaro den här veckan. Det har inte bara berott på att terminens första tenta ägde rum igår utan även på att jag har ägnat varenda kväll den här veckan åt att baka, baka, baka. Det är som en drog, visst är det? I alla fall för mig, har jag väl knutit på mig förklädet kan inte vilda hästar dra mig ifrån köket.

Det händer sällan att jag bara bakar en kaka, eller en enkel sats bullar. Jag tycker liksom inte att det känns riktigt mödan värt. Jag menar, när man ändå står där med mjöl i pannan, margarinfettiga händer och smutsiga bunkar, så kan man ju likväl löpa linan ut och låta köket förvandlas till sitt eget lilla bageri för en kväll eller för en natt för den delen. det slutar så ofta så.

Jag tycker om att sätta på en skiva med Jacques Brèl eller Edith Piaff och låtsas att jag bakar kakor, bullar och chokladpraliner till mitt lilla boulangerie som ligger bara ett kvarter från Eiffeltornet eller varför inte i en småstad någonstans i USA, som Maggie Gyllenhalls underbara kafé i Stranger than fiction som förresten är en fantastisk film! Oavsett så är det underbart att baka, gräva ner händerna i en skål med krämig deg, kavla, pensla, mäta upp i fina mått, hälla upp i stora skålar, plocka fram burkar med ingredienser, hitta nya recept, glasera, dekorera, strössla, grädda och slutigen känna den ljuvliga doften av nybakat sippra ut från ugnsluckan.

Jag ska lägga in recepten också hade jag tänkt men jag orkar helt enkelt inte ikväll...